Świąteczne stoły pełne są smaków, które budzą wspomnienia - jedne przywołują dzieciństwo, inne opowieści przekazywane przy choince z pokolenia na pokolenie. Wśród nich jest ciasto, które wygląda niepozornie, a jednak potrafi skraść serce niejednego łasucha. Mowa o cwibaku, zapomnianym kuzynie keksa,...
Pasztet pieczony to pyszny specjał, który może być zdrowszy, niż myślisz. Sprawdź, jak przygotować pasztet w domu i wybierać wersje, które nie tylko smakują wyśmienicie, ale też korzystnie wpływają na zdrowie.
Biszkopt serbski udaje się za każdym razem, nie trzeba wspomagać go proszkiem do pieczenia, bo i tak rośnie elegancko. Wszystko dzięki użytym składnikom i skrupulatnej technice przygotowania. Nic dziwnego, że Patišpanj ma coraz większe powodzenie wśr...
Marzysz o pysznych, puszystych placuszkach, które powstają bez drożdży i proszku do pieczenia? Proziaki to tradycyjny podkarpacki przysmak, który zachwyca prostotą przygotowania i wyjątkowym smakiem.
Ciastka z masłem orzechowym to połączenie prostoty, aromatu i chrupkości, które trudno porównać z czymkolwiek innym. Każdy kęs łączy w sobie intensywny smak prażonych orzechów z delikatną, lekko kruchą strukturą ciasta, które rozpływa się w ustach. T...
Zamiast ciężkiej puszki lub całej polowej kuchni - jedna saszetka mieszcząca się w kieszeni. Jej zawartość jest dobrze znana każdemu żołnierzowi. Teraz może być dostępna w każdym miejscu i czasie. Liofilizowana grochówka, bo o niej mowa, choć na razi...
Marzysz o cieście, które wyróżnia się lekkością i wyjątkowym aromatem? Okazuje się, że sekret tkwi w prostej metodzie ubijania jajek i dwóch dodatkach, które nadają mu niepowtarzalny smak.
Zabrudzenia, z którymi nieraz musimy walczyć w naszych domach, potrafią spędzać nam sen z powiek. Jednym z nich jest stary, klejący tłuszcz, który osadził się na kuchence, okapie i meblach. Ciepła woda z dodatkiem określonych produktów nie zawsze jes...
Jedni jedzą, co chcą, drudzy tyją od samego patrzenia. Tendencje do tycia lub jej odwrotność przypisujemy zwykle genom i trudno odmówić słuszności tej tezie, ale jest jeszcze coś. Klucz do szczupłej sylwetki tkwi w enzymach antyoksydacyjnych, które m...
Gościem audycji „Szkiełko i oko” był Jakub Jerzy Fichna polski farmaceuta i biochemik, profesor nauk medycznych specjalizujący się w chemii biomolekularnej i gastroenterologii, nauczyciel akademicki Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Po
Wyglądają nietypowo, a ich nazwa budzi lekkie napięcie. Mimo to małże brzytwy uchodzą za jeden z ciekawszych smaków, jakie oferuje morze. Sprawdź, jak podwodny świat odsłania swoje mniej oczywiste, ale wyjątkowo smakowite oblicze.