Używanie pałeczek zamiast tradycyjnych sztućców do jedzenia to charakterystyczna cecha kultury japońskiej. W dobie zachwytu kuchnią azjatycką coraz więcej osób chce dowiedzieć się, jak jeść pałeczkami, żeby robić to sprawnie i bez skrępowania. Poznaj sprawdzone triki i pozbądź się niepotrzebnego str...
Są takie przepisy, które ratują ci tyłek, kiedy lodówka świeci pustkami, a głód nie ma litości. Te pankejki robię, gdy brakuje mąki i mleka. Wystarczą trzy składniki, patelnia i gotowe. Nie są ciężkie jak racuchy, a do tego świetnie wpisują się w die...
Soczyste i pełne słodyczy figi od wieków budzą pożądanie nie tylko na talerzu. Ten niepozorny owoc kryje w sobie składniki, które wspierają trawienie, poprawiają samopoczucie i rozbudzają zmysły. Sprawdź, dlaczego warto jeść figi częściej niż tylko o...
Perfekcyjny scenariusz żywieniowy? To często przesada. „U większości osób eliminacja glutenu czy nabiału nie przynosi żadnej korzyści” – przekonuje dietetyk Damian Parol Artykuł Jak jeść zdrowo i się nie umartwiać? pochodzi z serwisu oko.press.
Dr Damian Parol: „Jedzenie w warunkach rozproszenia — tutaj pozdrawiam wszystkie osoby, które nas teraz nas słuchają [czytają] i jedzą — zwiększa spożycie kalorii o ok. 10-15 proc. Ale co jeszcze ciekawsze, zwiększa to ilość kalorii zjedzonych w nast...
Stan zapalny jest naturalną reakcją obronną organizmu podczas na przykład infekcji czy urazu – bo chroni go przed zagrożeniami ze strony drobnoustrojów. Nie ma powodów do niepokoju, jeżeli jest sytuacją przejściową – jednak gdy utrzymuje się, to jest...
Nad Bałtyk przyjeżdżamy nie tylko, by wypocząć, ale również po to, by skosztować świeżych, lokalnych ryb. Warto wiedzieć, które gatunki naprawdę warto jeść i kupować, na co zwrócić uwagę w smażalni lub w porcie oraz jakie ryby są najlepsze latem, jes...
- Skóra robi się sucha, komórki nasze się zasuszyły, przez co puchniemy. Edyta też mówi o tym, że lubi jeść, a zmienia się przemiana materii po 50. roku życia. Ona daje przyzwolenie na to, żeby dalej jeść - Ewa Minge w rozmowie z naszą reporterką Kar...
Wakacje zaplanowane, walizki spakowane, na lotnisku jesteśmy chwilę wcześniej. Uważamy, że to dobry czas, żeby przekąsić coś przed startem albo przygotować to, po co będziemy mogli sięgać już w czasie lotu. Czasami chcemy zaspokoić delikatny głód, al...
Manuka nie jest najsmaczniejszy, ale to zdecydowanie numer jeden wśród miodów pod względem właściwości leczniczych. Pochodzi z Nowej Zelandii. O sile jego działania decyduje zawartość methylglyoxalu (MGO). Sprawdź, jakie dokładnie ma działanie i dlac...
Mszyce to często występujące szkodniki ogrodowe, które mogą zniszczyć całe uprawy. Przez działanie mszyc, liście roślin zaczynają się zwijać i deformować. Jak można uchronić przed nimi uprawy warzywne? I czy owoce lub warzywa zaatakowane przez mszyce...