Wydawałoby się, że upiec ciasto to duża rzecz – trzeba się napracować, naugniatać i napiec. Otóż niekoniecznie! Dzięki dwóm popularnym składnikom przygotujesz nie tylko ekspresowy deser, ale także pełnoprawne ciasto. Co więcej, dzięki dodatkowi mascarpone będzie ono przypominało sernik. Oto przepis na galaretkowe ciasto, którym zachwycisz gości i domowników.
Zupa z chleba to przepis genialny w swojej prostocie. Jest aksamitna, kremowa, dzięki użyciu bulionu mięsna w smaku. Ale na pierwszym planie jest tu chleb – najważniejszy na świecie produkt spożywczy i symbol obfitości i dobra.
Jak upiec dwie pieczenie na jednym ogniu? Zrób z przerośniętych ogórków pyszny ogórkowy chłodnik. Tym samym wykorzystasz warzywa, na które nierzadko brak pomysłu, a także przygotujesz pożywny obiad. Dorzuć dwa składniki: ziemniaki z wody i gotowane j...
Kto nie uwielbia chrupiących placków z cukinii? To danie, które kojarzy się z latem, świeżością i prostotą. Jednak nawet tak prosty przepis można wzbogacić o nowe, zaskakujące smaki. Dziś podzielę się z tobą moim autorskim pomysłem na placki z cukini...
Doda nie ukrywa, że bardzo dba o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Jaki jest jej sekret na utrzymanie płaskiego brzucha? Jakiś czas temu artystka uchyliła rąbka tajemnicy na Instagramie.
Śniadania z jajkami w roli głównej należą do moich ulubionych. Pierwsza trójka to jajka na miękko, jajecznica oraz pasta jajeczna. I właśnie tę ostatnio postanowiłam zrobić inaczej niż zwykle. Wyszło nadspodziewanie dobrze!
Zatkany zlew to jeden z najczęstszych problemów, z jakimi mierzymy się w kuchni. Wiele osób od razu sięga po silne chemikalia lub decyduje się na kosztowną pomoc specjalisty, ale jest prostsze i bezpieczniejsze rozwiązanie. Wystarczą tylko dwa składn...
Toruń, perła średniowiecznej Polski, to miasto pełne historii, kultury i architektonicznych skarbów. Znane jest z pięknie zachowanej Starówki, która często jest uznawana za jedną z najpiękniejszych na świecie. W dniach 15-18 sierpnia, Toruń stanie si...
Muszki owocówki to letni problem niejednej gospodyni. Atakują nie tylko owoce, ale i warzywa. Niełatwo pozbyć się z ich, bo atakują całymi blagami. Istnieje jednak skuteczny sposób, który przygotujesz ze składników dostępnych w każdej kuchni.
Jaka jest najsmaczniejsza jajecznica? To ta, którą robił mój dziadek. Nie żałował do niech swoich tajnych składników. Jajecznica wychodziła jak żadna inna i była bardzo pożywna.
Proste, kruche ciasteczka to słodkie wspomnienie wizyt u babci. Zawsze pojawiały się na stole w towarzystwie kawy, herbaty lub szklanki mleka. Przygotowanie ich to bułka z masłem, bo wystarczą zaledwie trzy składniki, które masz w domu.