Każdy zna mizerię – prosta sałatka z ogórków i śmietany, obowiązkowy dodatek do schabowego, ziemniaków czy młodej marchewki z koperkiem. Ale mimo że przepis wydaje się banalny, to nie u każdego smakuje tak samo. Babcia zawsze robiła ją najlepiej – kremowa, świeża, wyrazista, z nutą czegoś "więcej".
Słodki, gęsty i pełen smaku – domowy dżem morelowy to jeden z tych przetworów, które pachną dzieciństwem i latem u babci. Zamiast sięgać po gotowe mieszanki z cukrem żelującym i sztucznymi dodatkami, warto wrócić do sprawdzonego sposobu – tylko owoce...
Proces mumifikacji w starożytnym Egipcie kryje wiele tajemnic. Jedną z nich jest sposób traktowania oczu, które często były zastępowane cebulą. Odkrywamy, dlaczego tak się działo.
Wydaje się, że to prosta sprawa: wyhodować cebulę, wyrwać z ziemi, wysuszyć i zjeść. A jednak wielu ogrodników co roku popełnia ten sam błąd - przystępują do zbiorów zbyt wcześnie. Efekt? Słabszy aromat, krótsza trwałość i większe ryzyko gnicia. Nie...
Skrzydłokwiat marnieje, a jego liście żółkną? Nie martw się, to częsty problem podczas uprawy tej rośliny. Wypróbuj prosty, babciny sposób, a jego liście będą piękne i zielone. Sprawdź też, czy twoja roślina ma odpowiednie warunki. Wystarczy odrobina...
A na podłogę co położymy? Panele! Stosunkowo tanie, łatwe w montażu, wytrzymałe, dające różnorodne możliwości aranżacji, przez ostatnie dekady królowały w naszych mieszkaniach. Teraz jednak, na fali zainteresowania stylem mid century modern, do łask...
Cebula to jeden z najczęściej wykorzystywanych składników w kuchni. Często ją szklimy, aby wydobyć jeszcze lepszy smak i wzbogacić całą potrawę. Jest jednak sposób, aby nadać cebuli naprawdę wyjątkowego charakteru. Ciotka pokazała mi, jak tego dokona...
Potrawy z ziemniaków nie są przypisane tylko do kuchni wielkopolskiej. Kiedy z początkiem XIX wieku przybyły one do Polski, szybko zdobyły popularność w domowej kuchni na terenie całego kraju. Również na Mazowszu przygotowywano z nich codzienne potra...
Jesienią wielu z nas szykuje ogród do zimy. Jednak o tej porze roku można również warzywniki wypełniać. Cebula jest uwielbiana w kuchni, a jej uprawa nie jest trudna. Jedną z najbardziej interesujących odmian jest cebula dymka ozima. Sadzi się ją wła...
Mycie kuchenki może niekiedy być bardzo kłopotliwe, szczególnie jeśli plamy już dawno zaschły. Wtedy musimy mieć w zanadrzu dobry detergent, bo w innym przypadku zabrudzeń nie usuniemy za pierwszym razem, ale dopiero za dziesiątym.. Na szczęście domo...
Choć letnia aura i wysokie temperatury mają swoje uroki, wsiadanie do rozgrzanego samochodu szybko potrafi je przyćmić. Skrajne ciepło w kabinie to nie tylko uciążliwość, ale również ryzyko dla zdrowia i koncentracji kierowcy. Na szczęście marka Hyun...