Najchętniej zamawiane danie i co piąte zamówienie online w Polsce to kebab. To już nie tylko street food, ale kluczowa gałąź gastronomii: generuje znaczące obroty i pomaga tworzyć tysiące miejsc pracy. Tylko w ciągu ostatnich trzech lat liczba lokali z kebabem zwiększyła się o blisko 30%. Do kebabów...
Sąd w Otwocku przychylił się do wniosku prokuratury o trzymiesięczne aresztowanie 47-latka, który w Celestynowie dokonał… napadu na kebab. Mężczyzna miał wejść do lokalu uzbrojony w maczetę, a potem odgrażać się obsłudze. Na koniec zażądał wydania mu...
Ma być władczy, silnym, stanowczym i godnym zaufania obrońcą prawicowych wartości. Jednocześnie tak namacalnym, jak kebab z budki przy dworcu. Kreowanie wizerunku Karola Nawrockiego na swojskiego męża stanu zaczęło się z ogłoszeniem przez PiS jego ka...
Jeszcze niedawno uchodził za wielki talent i grał w Lidze Mistrzów. Dziś jego życie wygląda zupełnie inaczej. Orkan Cinar, były piłkarz tureckiego Besiktasu zakończył sportową karierę jako zaledwie 29-latek i znalazł nowe zajęcie. Razem z bratem otwo...
Istnieje zjawisko fizyczne przewidziane teoretycznie ponad sto lat temu, które dopiero teraz udało się zaobserwować eksperymentalnie. Tak niezwykła historia stała się rzeczywistością dzięki wysiłkom japońskich ekspertów. Badacze z Kraju Kwitnącej Wiś...
Czy może istnieć materiał, który staje się bardziej chaotyczny w miarę ochładzani? Takie zjawiska od lat fascynują naukowców badających szkła spinowe, czyli niezwykłe materiały magnetyczne, w których atomowe momenty magnetyczne zachowują się zupełnie...
Według najnowszych badań do Stanów Zjednoczonych trafiają tysiące egzotycznych ptaków z rodziny afrykańskich dzioborożców. W latach 1999-2024 do kraju sprowadzono ponad kilka tys. żywych osobników lub ich części. Kolejne setki sprzedano w internecie...
Toyota pobiła kolejny rekord w Polsce, sprzedając ponad 400 000 aut hybrydowych. Odkryj fenomen tej technologii i sprawdź, które modele Polacy wybierają najchętniej.
Smak pierogów ruskich, leniwych z bułką tartą czy kotletów z fasoli pamięta każdy, kto stołował się w barach mlecznych. Ich rozkwit przypadł na PRL, a sekret ich popularności tkwił zarówno w tradycyjnym menu, jak i niskich cenach, na które wpływ miał...