Nieprzezroczysta woda i wydobywające się ze słoika bąbelki mogą niepokoić, a także zepsuć uciechę z jedzenia ogórków kiszonych. Choć nie są to zjawiska nienormalne, można się ich ustrzec. Warto wtedy dokładniej przestrzegać kilku zasad kiszenia ogórków.
Niektóre słoiki ogórków kiszonych nie budzą naszej nieufności, inne wręcz przeciwnie. Syk po otwarciu, mętna woda, nieprzyjemny zapach i miękkie ogórki. Które z tych objawów powinny wyostrzyć naszą czujność?
Kiszenie ogórków to tradycyjna metoda konserwacji, jednak czasami efekt końcowy nie jest taki, jakbyśmy oczekiwali. Jednym z częstych problemów, z którymi spotykają się domowi kiszący, są mętne ogórki oraz pojawiający się gaz w słoikach. Znam kilka p...
O tym, że ogórki kiszone są pyszne i zdrowe, nikogo nie trzeba przekonywać. To z pewnością najczęściej przygotowywane przetwory. Nawet jeśli robimy je od lat, wciąż poszukujemy metody, by były najlepsze. Wtedy warto sprawdzić, jak sobie z tym radziły...
Otwierasz słoik z ogórkami kiszonymi, a tam przykra niespodzianka - są puste w środku lub pokryte pleśnią. Wszystkiemu winne są częste błędy. To przez nie ogórki zamiast w surówce, lądują w koszu. Całe szczęście łatwo ich uniknąć.
Jak ogórki to nie tylko kiszone i małosolne. Zrób je z tego przepisu, a smakiem zachwycą każdego. Ich sekret tkwi w zalewie, którą przygotujesz z niezwykłego składnika.
Ogórki po warszawsku to obowiązkowy element spiżarnianego krajobrazu. Nie sposób oprzeć się tej chrupiącej przekąsce. Sprawdzą się jako dodatek do obiadu, baza koreczków czy składnik sałatki. Najlepiej jednak smakują jedzone prosto ze słoika.
Niektórzy nazywają ten przepis alternatywą dla pizzy. Rzeczywiście, jest równie szybka, a nawet szybsza w przygotowaniu, kusi ciągnącym się serem, sosami i dodatkami. To ciekawy pomysł np. na kolację.
Czy jest lepszy sposób na świeże ogórki gruntowe niż kruche małosolne lub aromatyczne kiszone? Nic nie przebije tych sposobów przetwarzania, dzięki którym ogórki zyskują nowy wymiar smaku i zachowują swoje wartości odżywcze na dłużej. Prezentujemy św...
Ogórki kiszone to przysmak wielu Polaków. Niestety, nawet drobne błędy podczas kiszenia mogą zepsuć smak i konsystencję tych pysznych warzyw. Jak zatem uniknąć niesmacznych i sflaczałych ogórków? Ważny jest między innymi wybór soli. Podpowiadamy, jak...