Osoby starsze żyjące w izolacji społecznej są bardziej narażone na cukrzycę i problemy z kontrolą poziomu glukozy – alarmują naukowcy z USA. Artykuł Nowe badanie: izolacja społeczna zwiększa ryzyko cukrzycy u seniorów pochodzi z serwisu Alert Medyczny.
W 2023 roku we Włocławku zakończono budowę Centrum Rewitalizacji. Obiekt projektu pracowni Analog powstał jako efekt konkursu architektonicznego rozstrzygniętego w 2017 roku. Centrum jest zlokalizowane przy ulicy łączącej dawny Nowy Rynek (obecnie pl...
Wyobraźcie sobie materiał, który nie boi się temperatury przekraczającej 2600 stopni Celsjusza. To nie scenariusz science fiction, tylko realne osiągnięcie naukowców z Uniwersytetu Tsinghua, którzy opracowali izolację mogącą zrewolucjonizować branże,...
Najświeższe badania potwierdzają, że samotność to nie tylko stan psychiczny, ale także poważny czynnik ryzyka dla zdrowia fizycznego osób starszych. Seniorzy, którzy są izolowani społecznie, mają znacząco większe szanse zachorowania na cukrzycę i pro...
Lekarze, pielęgniarki i ratownicy medyczni zyskają lepszą ochronę prawną i warunki pracy. Ministerstwo Zdrowia wdraża pakiet zmian: od większych dodatków i obowiązkowych szkoleń, przez wsparcie psychologiczne, po kamizelki nożoodporne i surowsze kary...
Przed zabiegiem należy odstawić nie tylko niektóre leki, ale także suplementy i preparaty roślinne, które mogą zwiększać ryzyko krwawienia śródoperacyjnego - wynika z badań na Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu. Chodzi m.in. o preparaty zawierające...
Badacze z Instytutu Psychologii PAN opracowali raport „Korzystanie z pomocy psychologicznej. Co zachęca, a co powstrzymuje?” przygotowany w ramach cyklu Psychologia dla Społeczeństwa. Wynika z niego, że wiele Polek i Polaków boi się wizyty u psycholo...
Katastrofy klimatyczne zagrażają produkcji leków. 62,8% fabryk w USA działa w strefach ryzyka – pokazuje badanie ACS. Artykuł Klęski żywiołowe zagrożeniem dla dostaw leków w USA – nowe badanie ACS pochodzi z serwisu Alert Medyczny.
Zielone warzywa, których dzieci często unikają, mogą kryć w sobie niezwykłą moc. Najnowsze badania pokazują, że to, co ląduje na naszym talerzu, może realnie zmniejszyć ryzyko jednego z najgroźniejszych nowotworów współczesności.
Wpływ kofeiny na organizm zbadano szeroko w warunkach laboratoryjnych. Autorzy najnowszego badania postawili na warunki zbliżone do życia codziennego. Wyniki pokazały ciekawy związek m.in. pomiędzy spożyciem napojów z kofeiną a porą dnia.