Jak zbudować silną markę polskiej żywności? Czy można skutecznie edukować konsumentów i bronić interesów branży w obliczu europejskiej konkurencji? O tym dyskutowali uczestnicy debaty podczas Biało-Czerwonej Konferencji Branży Mięsnej, zorganizowanej przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP....
Teściowa skrytykowała moje roladki z kurczaka. Stwierdziła, że mięso jest przesuszone, a cała potrawa zbyt dietetyczna i brakuje jej sosu. Nie poddałam się. Następnym razem zrobiłam roladki inaczej i trafiłam w gust seniorki. Dwa razy pytała, czy to...
W tym roku, piątek 16 sierpnia przypada bezpośrednio po uroczystości Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny, co skłoniło kilku biskupów w Polsce do udzielenia dyspensy od obowiązku wstrzemięźliwości od spożywania mięsa. Zgodnie z obowiązującymi przep...
Domowa kiełbasa jest nie tylko smaczna, ale też łatwa w przygotowaniu. Zrobisz ją bez wędzenia czy parzenia. Wystarczy zawinąć mięso w folię i włożyć do piekarnika. Wyjdzie prawdziwy rarytas, który zjesz z apetytem.
Biedronka znów kusi klientów atrakcyjnymi promocjami. Od dziś aż do soboty można kupić mięso mielone taniej aż o 82%, ale to nie wszystko. W Biedronce czekają kolejne produkty w dobrych cenach.
Rosyjscy żołnierze opublikowali w mediach społecznościowych apel do Władimira Putina. Domagają się natychmiastowego działania i zgody na ewakuację z pola walki. Jak sami twierdzą, są ocalałymi z 506. pułku, a ich jednostka została zdziesiątkowana
Główny Inspektorat Sanitarny wykrył dwie groźne bakterie w paczkowanym mięsie ze sklepu. Przeprowadzone badanie wykazało obecność Salmonelli i Escherichii coli STEC. Ich spożycie może spowodować poważne zatrucie pokarmowe. Natychmiast wycofano mięso...
Oto tradycyjny, bardzo stary sposób na peklowane mięso, które sprawdzi się świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Taki obiad można przygotować z wyprzedzeniem, a z kawałka niedrogiego mięsa wyczarować cuda.
Co powiecie na szczupaka? Dla jednych zbyt ościsty, drudzy natomiast chwalą go za delikatne mięso. Niepodważalna jest jego zasobność w pełnowartościowe białko, a także niskokaloryczność. To ryba o chudym, białym i jędrnym mięsie, które może doskonale...
Kotlety mielone to jedno z podstawowych dań dzisiejszej polskiej kuchni. Jest wiele rzekomych tajemnych składników masy na takie kotlety, jednak tylko kilka spośród nich jest naprawdę niezbędnych. Oto najważniejszy z nich.
Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem, podane z sosem pomidorowym to nasze tradycyjne, polskie danie. Wszyscy się nimi zajadamy. W wakacje jednak, gdy na zewnątrz jest upalnie, gołąbki przyrządzam nieco inaczej. Nie dodaję do nich podstawowych składników...