Ogórki są idealne na letnie upały. Kiedy odczuwamy gorąco, pragnienie, nudności chrupiące plasterki orzeźwią, ochłodzą, nawilżą i odświeżą oddech. Dostarczą The post Ogórki chłodzą, koją, nawilżają – przepisy kulinarne i kosmetyczne appeared first on Sekrety-zdrowia.org.
Zmrożonym napojem z cytryny i cukru, wzmocnionym odrobiną alkoholu, już w XVI wieku raczyli się bogaci mieszkańcy Wenecji, traktując go jako remedium na… problemy żołądkowe. Dziś sgroppino jest cenionym na całym świecie koktajlem, szczególnie popular...
Obecnie nie ma żadnych wątpliwości, że nadmierna ekspozycja na promienie słoneczne nie jest zdrowa dla naszej skóry. Odpowiada za szybsze starzenie się cery, powstawanie przebarwień, a nawet zmiany nowotworowe. Oczywiście — nie należy za wszelką cenę...
Francuski startup opracował panele biosolarne, które łączą zielone dachy z fotowoltaiką – i wszystko wskazuje na to, że to może być przyszłość miast. Te innowacyjne systemy nie tylko produkują prąd, ale też chłodzą budynki, poprawiają jakość powietrz...
Urokliwe, staromodne malwy długie lata królowały w wiejskich ogrodach, wciąż przypominają sielski, letni krajobraz i beztroskie wakacje. Wielobarwne od białych, The post Malwy nawilżają, łagodzą podrażnienia skóry i błon śluzowych appeared first on S...
Jak ogórki to nie tylko kiszone i małosolne. Zrób je z tego przepisu, a smakiem zachwycą każdego. Ich sekret tkwi w zalewie, którą przygotujesz z niezwykłego składnika.
Sezon na ogórki trwa w najlepsze, co dla wielu z nas oznacza czas na przygotowanie pysznych, domowych przetworów. Sałatki, zupy, a przede wszystkim kiszonki – to podstawowy ogórkowy repertuar. Ale wśród tej klasyki nie może zabraknąć hitu ostatnich l...
Te ogórki kanapkowe do słoików do żadne mecyje, a jednak każdy, kto ich skosztuje, od razu chce więcej. W rzeczywistości ogórki te robię z najprostszego przepisu. Bez udziwnień, tylko z dodatkiem jednej łatwo dostępnej przyprawy. Konieczne wypróbuj.
Ogórki po warszawsku to obowiązkowy element spiżarnianego krajobrazu. Nie sposób oprzeć się tej chrupiącej przekąsce. Sprawdzą się jako dodatek do obiadu, baza koreczków czy składnik sałatki. Najlepiej jednak smakują jedzone prosto ze słoika.
Piotr Ogiński, znany z kulinarnych eksperymentów, postanowił podzielić się z nami swoim niezawodnym przepisem na małosolne ogórki. Choć na pierwszy rzut oka przepis wydaje się klasyczny, to jedna nietypowa przyprawa dodana na końcu sprawia, że ogórki...