Rzeszów News Na mapie Podkarpacia pojawił się nowy rezerwat przyrody. Położony w gminie Adamówka w powiecie przeworskim „Las Zapaśny – Pamięci Sieniawskich Leśników” obejmuje 37,30 ha lasu na terenie Nadleśnictwa Sieniawa. To już 106. rezerwat przyro...
Wrocław rozpoczyna proces tworzenia pierwszego rezerwatu przyrody w granicach miasta. Pola Irygacyjne – niegdyś teren techniczny, dziś jedno z najcenniejszych przyrodniczo miejsc Dolnego Śląska – mają stać się wzorcowym przykładem miejskiej rewitaliz...
We Wrocławiu za trzy lata ma powstać rezerwat na terenie 700 hektarów. Miasto i RDOŚ podpisały w tej sprawie list intencyjny. Ochroną będą objęte pola irygacyjne, przez lata naturalna oczyszczalnia ścieków, a dziś bujne przyrodniczo siedlisko chronio...
Podczas wykładu i debaty zorganizowanej w czwartkowe (20 listopada) popołudnie przez andrychowski Uniwersytet Trzeciego Wieku padła ważna deklaracja: zostanie powiększony obszar Rezerwatu Madohora! Otwarte spotkanie UTW odbyło się w Miejskim Domu Kul...
W tym tygodniu zakończył się trzeci Baltic Opera Festival pod kierownictwem artystycznym Tomasza Koniecznego, który oferując publiczności zarówno wielkie dzieła repertuarowe, jak i odważne prapremiery potwierdził swoją pozycję jednego z najważniejszy...
Małe wioski letniskowe nad morzem nie cieszą się takim zainteresowaniem, jak duże kurorty typu Kołobrzeg, Władysławowo czy Świnoujście. Mimo to mają swój urok i skrywają ciekawe atrakcje. Przed wami jedno z wyjątkowych miejsc.
Nad Bałtyk przyjeżdżamy nie tylko, by wypocząć, ale również po to, by skosztować świeżych, lokalnych ryb. Warto wiedzieć, które gatunki naprawdę warto jeść i kupować, na co zwrócić uwagę w smażalni lub w porcie oraz jakie ryby są najlepsze latem, jes...
Wakacyjne wojaże w pełni, polskie wybrzeże wypełnia się turystami, a wraz z nimi sieć zalewają paragony grozy. Nie zawsze musi być jednak drogo, by było smacznie. Przekonała się o tym nasza redakcyjna koleżanka Ola.
Jeśli nie lubisz suchych gofrów, jesteś w odpowiednim miejscu. Z tego przepisu wychodzą bardziej puszyste i wilgotne w środku. Z wierzchu szybciej się rumienią, zachęcając do sięgnięcia po jeszcze jednego.