Ich zbawienne działanie na trawienie i pracę jelit znały jeszcze nasze prababki. Ale okazuje się, że mają o wiele więcej dobroczynnych właściwości, szczególnie cennych dla kobiet po menopauzie. Spożywane regularnie, poprawiają gęstość kości i opóźniają degradację włókien kolagenowych, a oprócz tego...
Użytkownicy komputerów z Windowsem narzekają, że preinstalowane oprogramowanie antywirusowe, zamiast chronić, realnie spowalnia pracę systemu, skraca czas pracy na baterii i prowadzi do problemów z działaniem. Dotyczy to zarówno starszych komputerów,...
Jesienny wiatr coraz częściej daje się we znaki. To sygnał dla właścicieli hortensji, aby już teraz rozważyli cięcie kwiatów, z których będą mogli przygotować urocze wiązanki. Trzeba jednak uważać. Ususzenie roślin wcale nie jest tak banalnym zadanie...
Nie przepadasz za suszeniem grzybów, ponieważ w przeszłości nieraz zdarzyło ci się już, że te spleśniały? Prawdopodobne tak samo jak wielu innych Polaków, popełniłeś popularny błąd. Nawet jeśli poświęciłeś mnóstwo wolnego czasu na zbieranie i przygot...
W czasach, gdy internet jest nieodłączną częścią codzienności, stabilne połączenie Wi-Fi stało się kluczowym elementem wygodnego życia. Przerywające się filmy, rwące wideorozmowy i wolno ładujące się strony to nie zawsze wina dostawcy. Często sami sa...
W pierwszych dziewięciu miesiącach 2025 roku do Grecji przyjechało 31,6 miliona turystów zagranicznych, czyli o 4 procent więcej niż rok wcześniej. Wzrost ten Grecja zawdzięcza przede wszystkim krajom strefy euro, a także Stanom Zjednoczonym.
W sierpniu i wrześniu sadownicy mają pełne ręce roboty. To czas zbioru grusz, śliwek czy jabłek. Niestety jakość plonów czasami nas rozczarowuje – owoce, nawet wiszące na drzewach są parszywe i nie nadają się do jedzenia. Dlaczego się psują? Pr...
Śliwki pod kruszonką to jeden z najprostszych sposobów na wykorzystanie sezonowych owoców. Taki deser ze śliwkami nie wymaga ani miksera, ani długiego stania w kuchni. Wystarczy pokroić owoce, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika. Uwielbiam ten...
Wszyscy się zachwycają cenami śliwek, a tu takie zaskoczenie – różowa śliwka po 15 złotych za kilogram. Zapytałam właścicielkę warzywnika, skąd taka cena. Krótka odpowiedź wyjaśniła wszystko. Postanowiłam spróbować. Kupiłam różowe i tradycyjne węgier...
Ciasto ze śliwkami przygotujesz z najłatwiejszej receptury na świecie, polegającej na połączeniu paru produktów spożywczych. Mimo tak prostego składu wypiek wychodzi nieziemsko i ma niebanalny smak. Gwiazdą przepisu są świeże śliwki. Przez umieszczen...