Ich zbawienne działanie na trawienie i pracę jelit znały jeszcze nasze prababki. Ale okazuje się, że mają o wiele więcej dobroczynnych właściwości, szczególnie cennych dla kobiet po menopauzie. Spożywane regularnie, poprawiają gęstość kości i opóźniają degradację włókien kolagenowych, a oprócz tego...
Jesienny wiatr coraz częściej daje się we znaki. To sygnał dla właścicieli hortensji, aby już teraz rozważyli cięcie kwiatów, z których będą mogli przygotować urocze wiązanki. Trzeba jednak uważać. Ususzenie roślin wcale nie jest tak banalnym zadanie...
W sierpniu i wrześniu sadownicy mają pełne ręce roboty. To czas zbioru grusz, śliwek czy jabłek. Niestety jakość plonów czasami nas rozczarowuje – owoce, nawet wiszące na drzewach są parszywe i nie nadają się do jedzenia. Dlaczego się psują? Pr...
Śliwki pod kruszonką to jeden z najprostszych sposobów na wykorzystanie sezonowych owoców. Taki deser ze śliwkami nie wymaga ani miksera, ani długiego stania w kuchni. Wystarczy pokroić owoce, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika. Uwielbiam ten...
Wszyscy się zachwycają cenami śliwek, a tu takie zaskoczenie – różowa śliwka po 15 złotych za kilogram. Zapytałam właścicielkę warzywnika, skąd taka cena. Krótka odpowiedź wyjaśniła wszystko. Postanowiłam spróbować. Kupiłam różowe i tradycyjne węgier...
Ciasto ze śliwkami przygotujesz z najłatwiejszej receptury na świecie, polegającej na połączeniu paru produktów spożywczych. Mimo tak prostego składu wypiek wychodzi nieziemsko i ma niebanalny smak. Gwiazdą przepisu są świeże śliwki. Przez umieszczen...