Ponad 123 miliardy euro ma trafić do Polski w ramach nowego budżetu Unii Europejskiej na lata 2028-2034. To rekordowa kwota i historyczna pozycja Polski jako lidera wśród beneficjentów. Nowa Lewica komentuje te ustalenia i podkreśla, kto naprawdę sto...
Nie jesteśmy w stanie wytrzymać konkurencji z rolnictwem krajów pozaunijnych, jeśli nie będziemy tego sektora wspierać, chronić i obejmować realną protekcją ze strony Unii. Subsydia nie są więc wyborem - są koniecznością - ten cytat jest podsumowanie...
- Polscy rolnicy zgodnie mówią, że umowa handlowa między UE a Mercosur (Brazylia, Argentyna, Paragwaj, Urugwaj) może być gwoździem do trumny dla naszego rolnictwa. Dlaczego? Bo otwiera drzwi na tani import produktów rolnych, produkowanych w warunkach...
Jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i jak wiele zasobów wymaga jej produkcja? Każdy bochenek chleba, owoc czy warzywo to efekt złożonego procesu, wymagającego wody, gleby, energii i pracy ludzkiej. Produkcja żywności jest jednym z filarów gos...
Podczas konferencji naukowej w Instytucie Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (21 listopada) przedstawiciele polskiego rządu wyraźnie podkreślili: umowa handlowa UE–Mercosur w obecnym kształcie stanowi poważne ryzyko dla europejskiego rolni...
Administracja Trumpa nie będzie zamawiać corocznego raportu na temat bezpieczeństwa żywnościowego w USA. Twierdzi, że stał się on "zbędny, kosztowny i upolityczniony" i że to "nieistotne badanie, które służy jedynie straszeniu".
W Polsce pojawiło się podejrzenie cholery. Trwają badania, jaki rodzaj bakterii doprowadził do zakażenia u 78-letniej mieszkanki Stargardu i co jest jego źródłem. Ryzyka epidemii nie ma, ale co trzeba wiedzieć i na co się przygotować?