Czym jest sójka mazowiecka? To drożdżowy pieróg z falbanką, który skrywa wytrawne, wyjątkowe w smaku nadzienie. Całość wypiekana jest w piecu i najlepiej smakuje jedzona jeszcze na gorąco. Ten przysmak miałam okazję spróbować na festiwalu folkloru "Sójka Mazowiecka" w Cegłowie. Propagatorkę wypieku, gospodynię Annę Kotuniak, podpytałam też o oryginalny przepis i… nie zawiodłam się.
Marynarka Dominikany, wyspiarskiego państwa na Karaibach, dokonała makabrycznego odkrycia. U wybrzeży wyspy znaleziono łódź z 14 ludzkimi szkieletami oraz pakunkami zawierającymi najprawdopodobniej narkotyki.
Sprzedaż biletów jest prowadzona wyłącznie drogą internetową przez platformę biletomat.pl i rozpoczęła się dnia 17.07.2024. Zakup biletu online będzie możliwy do rozpoczęcia seansu, wydarzenia lub do wyczerpania miejsc.
Już w sobotę 27 lipca w Kazimierzu Dolnym i Janowcu nad Wisłą startuje 18. Festiwal Filmu i Sztuki BNP Paribas Dwa Brzegi. Przedstawiamy szczególne punkty programu weekendu otwarcia. Do Kazimierza Dolnego przyjadą m.in. Jadwiga Jankowska-Cieślak, Dor...
Były już popularne maskotki w Zakopanem, z kolei nad Bałtykiem turyści pokochali zupełnie inny rodzaj pamiątek. Masowo wykupują słodkości, które wcale nie kojarzą się z nadmorskimi miejscowościami, a z Turcją. W czym tkwi ich fenomen? Sprawdził to re...