Wakacje, upał i chęć schłodzenia to odczucia dobrze znane latem nie tylko ludziom. Na orzeźwiające posiłki skuszą się też czworonogi. Na przeciw temu wyszła jedna z warszawskich lodziarni, wprowadzając do oferty lody dla psów. Dwa smaki, jadalny patyk i specjalny kształt. Czego chcieć więcej? Specjalnie dla Pyszności reporter Roko przetestował ten przysmak.
Niech pierwszy kamieniem rzuci ten, kogo nigdy nie wyprowadziły z równowagi rozpuszczające się szybko lody. Dzięki nowemu odkryciu naukowców, ociekające rożki już wkrótce mogą odejść w niepamięć.
Tomasz Strzelczyk zaskoczył wszystkich kolejnym przepisem. Pokazał, jak uwielbiany latem przysmak zrobić w domu. Lody wychodzą lepsze niż te kupne. Wypróbuj jego patent, a będziesz korzystać z niego przez całe lato.
Czy lody mogą być wytrawne? Oczywiście, że mogą, przecież to tylko kwestia dobrania słonych składników. Prawidłowe pytanie brzmi więc: czy lody wytrawne mogą być smaczne? Żeby sobie na nie odpowiedzieć, wybrałem się do lodziarni w Warszawie i zamówił...
Sezon jagodowy trwa, więc w lodziarniach pojawiły się lody o smaku tych leśnych owoców. Wczoraj sama się skusiłam. Miały być na świeżych owocach, pyszne i aromatyczne. Jednak do ideału sporo im brakowało. Zapomniałam, że przecież takie lody można szy...
Gdy żar leje się z nieba, chętnie sięgamy po lody. Na rynku mamy ogromny wybór smaków. Jednak warto w domu wykorzystać kwiaty pachnącej lawendy i zrobić z nich lody lawendowe. Z dodatkiem białej czekolady przyniosą orzeźwienie i oczarują smakiem.
Rozpaćkane puchary i ociekające rożki mogą odejść w niepamięć, ponieważ dzięki cudom nauki odkryto sposób na stworzenie lodów niemalże odpornych na temperaturę. Naukowcy wynaleźli lody, które się nie topią i zachowują kształt przez cztery godziny, al...
Żółty ser, wędlina i pomidor to klasyczny zestaw na kanapki. Warto jednak przełamać rutynę. Autor książki "Wielka księga kanapek" udowadnia, że kromka chleba czy bułka mogą zamienić się w kulinarne dzieło sztuki, a nawet... deser. Nie wierzycie? A wi...
Choć najbardziej znane punkty z lodami cieszą się swego rodzaju kultem, czasem zapominamy, że można też przyrządzić je w domu. Co więcej, nawet lody na śmietance mogą być niezwykle proste w przygotowaniu.
Sanepid ostrzega przed bakteriami Enterobacteriacae w lodach sprzedawanych nad Bałtykiem. W 37 proc. zbadanych próbek wykryto przekroczenia dopuszczalnych norm. Najgorzej jest w nadmorskich kurortach.
Na 205 pobranych próbek lodów z automatu, aż 75 zakwestionowano. Tak prezentują się nienapawające optymizmem wyniki kontroli przeprowadzonej przez sanepid w województwie zachodniopomorskim. Najwięcej próbek pochodziło z samego pasa nadmorskiego.