Gdzie na jesień w góry? Jedni bez chwili zawahania się zawołają: "W Tatry!", gdzie Czerwone Wierchy barwi rdzewiejący o tej porze roku sit skucina, inni zaczną przerzucać się szlakami w Beskidach, Bieszczadach i Karkonoszach. Urokliwie i bez tłumów j...
Halldor Arnason, trener Breidablik, dostał srogie manto. Stracić siedem goli w meczu europejskich pucharów? To jednak dość poważna plama, niezależnie od okoliczności. Oczywiście nie pomogli mu piłkarze, którzy raz za razem popełniali błędy i przynosi...
Kopytka i kluski są na pierwszy rzut oka podobne, ale czy na pewno takie same? Różnią się nie tylko nazwą i kształtem, ale też składem, lekkostrawnością i tradycją. Sprawdź, które lepiej pasują do twojej kuchni i brzucha.
Wyścig kosmiczny w 2025 roku to nie tylko marzenia o Marsie czy powrót na Księżyc. Wysoko ponad naszymi głowami rozgrywa się cicha rywalizacja największych potęg świata, a stawką jest coś więcej niż prestiż. Artykuł Od rakiet do satelitów. Kto i...
Donald Trump zapowiada, że USA wygrają globalny wyścig w dziedzinie sztucznej inteligencji z Chinami. Unia daleko w tyle i stawia na regulacje. Sprawdź, kto dziś rozdaje karty. Artykuł Jak Trump chce wygrać globalny wyścig AI. Podcast Drugi Rzut...
"Pierwsza wywiadówka w nowym roku szkolnym zawsze wygląda podobnie. Jeszcze zanim zdążę przywitać wszystkich rodziców, wiem, kto będzie dzwonił w każdej sprawie, kto napisze elaborat na Librusie, a kto zniknie aż do końca czerwca - mówi nam Bartosz,...
Dr Damian Parol: „Jedzenie w warunkach rozproszenia — tutaj pozdrawiam wszystkie osoby, które nas teraz nas słuchają [czytają] i jedzą — zwiększa spożycie kalorii o ok. 10-15 proc. Ale co jeszcze ciekawsze, zwiększa to ilość kalorii zjedzonych w nast...
Kiedy wysiedliśmy z auta zaparkowanego na pobliskim parkingu oniemieliśmy. Bo ten niewielki, kameralny obiekt przeniósł nas w czasie i przestrzeni. Znaleźliśmy się w miejscu znanym z bajek, babcinych opowieści. Tam, gdzie chcieliśmy trafić będąc dzie...
Hot dogi i kawa - ten duet zaskakująco dobrze radzi sobie poza granicami Polski. Nie chodzi jednak o lokalny food truck, ale o produkt eksportowy jednej z największych polskich firm. Jak czeskie stacje Orlenu stały się gastronomicznym fenomenem?