To jeden z tych świątecznych przysmaków, które na Słowacji zna każde dziecko, a w Polsce niemal nikt nie potrafi nawet wymówić ich nazwy. A szkoda, bo to danie głęboko zakorzenione w bożonarodzeniowej tradycji i symbol zimowej kuchni naszych południowych sąsiadów.
Stanisław Soyka ma w dorobku nie tylko „Tolerancję” czy „Cud niepamięci”. Nagrał też polską wersję jednego z najbardziej rozpoznawalnych hitów kina animowanego — utworu, który większość z nas nuci od pierwszych taktów, lecz mało kto kojarzy go z jego...
Blachotrapez – największy pracodawca na Podhalu i jeden z liderów branży budowlanej w Polsce – rozpoczął zwolnienia grupowe. Ma być to recepta na zagrożenie utraty płynności finansowej. Firma notuje ostatnio spadki zamówień, rosnące koszty i rodzinny...
Małe czarne kropki na obrzeżach przedniej szyby wyglądają niepozornie, lecz znacząco wpływają na trwałość i działanie szkła. Chronią klej, stabilizują konstrukcję, chronią wzrok i pomagają ograniczyć nagrzewanie. To element techniczny, który pojawia...
Kreacjoniści uważają, że powstaliśmy z woli wyższego bytu. Ewolucjoniści natomiast wiedzą, że "pochodzimy od małpy": w ogromnym uproszczeniu. Tak naprawdę, nasza ścieżka ewolucyjna jest całkiem kręta. W tym wszystkim pojawia się "Little Foot": czyli...
Podlasie to kraina niezwykła – pełna kultur, smaków i tradycji, które przetrwały wieki. Jednym z nich są pieremiacze, tatarski przysmak, który znajduje się na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. Małe, złociste pierożki kryjące w sob...
Młoda soja, znana jako edamame, wyróżnia się wysoką zawartością białka, błonnika oraz fitohormonów, które korzystnie wpływają na trawienie i pomagają zachować młody wygląd. Choć w krajach Dalekiego Wschodu edamame jest codziennym elementem diety, w P...
Zakazany przysmak w Europie: Choć w Unii Europejskiej obowiązują jedne z najbardziej restrykcyjnych przepisów dotyczących bezpieczeństwa żywności, istnieje produkt, który mimo zakazu wciąż jest spożywany. Dla jednych to kulinarna legenda i symbol lok...
Sekret idealnie klarownego rosołu tkwi nie tylko w sposobie gotowania zupy. I Ślązaczki dobrze o tym wiedzą. Dlatego, gdy przygotowują to danie na niedzielę czy święto, ogromną wagę przywiązują do rodzaju mięsa, odpowiedniej mocy ognia pod garnkiem,...
Ten ser to wielka duma Podlasia, która powoli zdobywa serca smakoszy w całym kraju. Ów wyjątkowy produkt wyróżnia się bogactwem białka i niepowtarzalnym smakiem, a jego tradycja sięga XVII wieku.
Dwaj poszukiwani mężczyźni zostali zatrzymani w nietypowych kryjówkach w mieszkaniach na terenie Lublina. Jeden ukrył się w wersalce, drugi w pojemniku na pościel.