Toskański chleb bez soli, znany we Włoszech jako pane toscano lub pane sciocco, to tradycyjny wypiek, który wyróżnia się całkowitym brakiem dodanej soli. Jego powstanie ma głębokie historyczne i kulturowe uzasadnienie, a smak tego chleba znacząco różni się od klasycznego solonego pieczywa, co dla os...
Kiedy myślisz o Polsce i jej bogactwach naturalnych, pewnie pierwsze na myśl przychodzą węgiel, bursztyn albo nasze piękne lasy. Ale jest jeszcze jeden skarb, o którym często zapominamy, a który od lat stanowi dumę nie tylko regionu, ale i całe...
Chleb z ziaren to propozycja dla osób, które chcą jeść zdrowo, a jednocześnie zależy im na sycącym i pełnym wartości odżywczych pieczywie. W każdym kawałku kryje się solidna porcja witamin i minerałów, od witaminy A i E, przez witaminy z grupy B, po...
Czy da się połączyć historię, emocje i świetną zabawę 212 metrów pod ziemią? W Kopalni Soli Bochnia udowadniają, że tak! Najstarsza kopalnia soli kamiennej w Polsce właśnie wzbogaciła swoją ofertę o zmodernizowaną podziemną zjeżdżalnię, która nie tyl...
Wielicką kopalnię odwiedzili milionowi goście. Okazali się nimi Pani Justyna i Pan Marcin z Malborka, którzy solne progi przekroczyli wraz z dziećmi 23 lipca tuż przed południem. – Kupiliśmy na dzisiaj bilet rodzinny, były to ostatnie miejsca… także...
Zaginął Igor Kasietczuk. 16-latek wyszedł z domu i przepadł bez śladu. Szuka go policja z Nowej Soli, która prosi o pomoc. Zaginął Igor Kasietczuk Do Komendy Powiatowej Policji w Nowej Soli wpłynęło zawiadomienie o zaginięciu 16-letniego Igora Kasiet...
Głęboko pod powierzchnią najniżej położonego zbiornika wodnego na Ziemi rozgrywa się niezwykłe zjawisko. Morze Martwe, znane większości z nas głównie z turystycznych atrakcji i leczniczych właściwości swoich wód, skrywa tajemnicę, która fascynuje nau...
Rodzaje chleba tostowego istotnie różnią się między sobą zarówno pod względem składu surowcowego, wartości odżywczej, jak i wpływu na sytość po posiłku
Rolnicy biją na alarm. Ceny zbóż są dziś na poziomie sprzed 20 lat, a w tym czasie chleb podrożał aż czterokrotnie. - Sprzedajemy pszenicę po 700 zł za tonę, a bochenek chleba kosztuje 4 zł. To nie jest wina rolnika - podkreślają. Eksperci z IERiGŻ p...