W Chorwacji na naleśniki mówi się "palačinki" i są bardzo popularne na deser. Wytrawnej wersji można ze świecą szukać – Chorwaci uwielbiają podawać je na słodko z domowymi przetworami i sosem czekoladowym. Niezbędnym elementem jest posypka orzechowa.
Zielone pomidory są z pewnością mniej popularne niż ich czerwone odpowiedniki. Jednak także mają mnóstwo cennych właściwości odżywczych i zdrowotnych. A jeśli chodzi o przetwory, są absolutnie bezkonkurencyjne. Ta sałatka zawsze robi wrażenie i wszys...
Kiedy myślimy o jedzeniu na mieście, to do głowy przychodzi raczej restauracja, bar mleczny czy fast food, a nie komenda. Postanowiłam pójść jednak nieco pod prąd i sprawdzić, jak karmią w policyjnym bufecie i czy warto wpadać na komisariat nie tylko...
Kremowe ciasto bez pieczenia z herbatnikowymi warstwami to coś, co lubimy najbardziej. Ten dwukolorowy, bo dwusmakowy, deser staje się hitem wszędzie tam, gdzie się pojawia. Nie może go zabraknąć również na twoim stole.
Marzy ci smakołyk, od którego trudno się będzie oderwać? Upiecz ciasto agrestowe. Jego słodki, a zarazem świeży smak zachwyci każdego łasucha. Pyszny wypiek z bezą i apetyczną kruszonką będzie przebojem tego sezonu.
Nad polskim morzem zapach gofrów miesza się z aromatem smażonej ryby, tworząc wiązankę, która od lat pachnie tak samo. Zmieniają się pokolenia i turnusy, ewoluują również przysmaki. Właściciele cukierni i budek prześcigają się w pomysłach, aby skusić...
Słodkie wspomnienia z wakacji? Tego smaku nie zapomnę długo. Rozata to jedna z najlepszych słodkości na jaką można skusić się w Chorwacji. Receptura pochodzi z rejonu Dubrownika, a jej korzenie ponoć sięgają aż średniowiecza. Rozata jest lekka, karme...
Cukinia kojarzy ci się z mdłym smakiem i warzywem pozbawionym charakteru? Może i tak, ale za to świetnie nadaje się do doprawiania, szybko przejmuje aromaty, łatwo ją przygotować pod swój gust. Warto jej spróbować w wersji lekko pikantnej, podkręcone...
Przekonałam się, że nie ma lepszego śniadania od tego z jajkami w roli głównej. Długo nie czuję się po nich głodu, a słodycze wcale nie kuszą. Pomysłów na taki posiłek jest mnóstwo, więc nigdy się nie znudzą. Moje ostatnie odkrycie to połączenie jaje...
Co na obiad? Gdy nie mamy pomysłu, najczęściej zabieramy się za placki. U mnie sprawdzają się zawsze. Są tanie, szybkie do zrobienia i smakują wszystkim. I wcale tu nie myślę o ziemniaczanych, sięgam ostatnio po inne warzywo.
W Polsce mówimy, że coś "sprzedaje się jak świeże bułeczki". Na Malcie mają swoją wersję tego powiedzenia — mówią, że coś "sprzedaje się jak pastizzi". Czym właściwie jest ta słynna przekąska?