Święta (w szczególności te grudniowe) uchodzić za czas żywieniowej przewidywalności - znane smaki i niezmienne gesty prowadzą wszak do dań powracających niczym obrzędowy refren. Wystarczy jednak wyjrzeć poza własny krąg kulturowy, by przekonać się, że świąteczny stół bywa przestrzenią zaskoczeń - i...
Norweski Instytut Polarny pochwalił się jednym z dziesięciu nowych zestawów do przewozu kontenerów morskich. The post Ciągnik z naczepą pod kontenery na Antarktydzie, z napędem na cztery gąsienice appeared first on 40ton.
W szkołach w drugiej połowie grudnia organizowane są wigilie klasowe. To czas, kiedy nauczyciel może spędzić wspólnie czas z uczniami, porozmawiać spokojnie i przełamać się opłatkiem. Wielu rodziców narzeka jednak na potrawy, które z tej okazji muszą...
Teoretycznie, to mogło być ciekawe wydarzenie dla kibiców piłki nożnej w Katowicach. W końcu mecz europejskiego pucharu po raz ostatni odbył się w mieście 20 lat temu. Mimo to, chętnych do zobaczenia w akcji piłkarzy FC Ołexandrija i Partizana Belgra...
Pogoda na środę, 29 października W dzień zachmurzenie na ogół umiarkowane. Rano lokalnie możliwe słabe opady deszczu. Temperatura maksymalna od 11°C do 13°C. Wiatr umiarkowany i porywisty, po południu słabnący,
Minister nauki Marcin Kulaska na X zapowiedział, że "już wkrótce" Sławosz Uznański-Wiśniewski będzie przeprowadzał szereg spotkań na żywo z polskimi studentami. Przy okazji zaadresował pewne kontrowersje. Wpis ministra pokrywa się ze wcześniejszymi...
Pierogi bieszczadzkie to prawdziwa duma podkarpackiej kuchni. Proste, ale niezwykle aromatyczne połączenie kaszy gryczanej, białego sera i świeżej mięty sprawia, że są one jedyne w swoim rodzaju. Ich smak jest esencją górskiej prostoty. Kto spróbuje...
Pierogi to jedno z dań, które nierozerwalnie kojarzy się z domową, pyszną kuchnią, pełną ciepłych wspomnień. Pysznych sposobów na farsz jest cała masa, ale to właśnie ten farsz z dodatkiem grzybów podbije kubki smakowe.
Kto uważa, że przygotowanie ciasta na pierogi jest banalnie proste, ten chyba nigdy w życiu nie lepił pierogów. Proste są tylko składniki, bo to właściwie tylko mąka i woda, ale to jedynie teoria. W praktyce warto dodać jeszcze jeden składnik, który...
Rozmrażanie pierogów może wydawać się banalne, ale każdy, kto próbował, wie, że źle wykonane może zrujnować smak i konsystencję tego klasycznego polskiego przysmaku. Zobacz, jak bezpiecznie rozmrażać pierogi, tak aby zachowały jędrne ciasto i aromaty...
O kobietach wiejskich najlepiej opowiadają... one same. O tym, jak to jest łączyć tradycję z nowoczesnością, co wciąż jest wyzwaniem w życiu kobiet mieszkających na wsi, a co już się udaje robić, dyskutowały liderki wiejskie, członkinie kół gospodyń...