Kolejny sygnał ostrzegawczy dla konsumentów. Główny Inspektorat Sanitarny wydał pilny komunikat o wycofaniu z obrotu konkretnej partii popularnej czarnej herbaty liściastej. Powód jest poważny: wykryto przekroczenie dopuszczalnego poziomu pestycydu – antrachinonu, związku, który w żywności nie powin...
Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała o wykryciu bakterii Salmonella spp. w jednej z próbek suplementu diety Morwa biała. Herbata ziołowa, Zielnik Polski (40 g, 20 torebek) produkowanego przez firmę Herbapol – Lublin S.A.. Badania przeprowadzon...
Główny Inspektorat Sanitarny bije na alarm w sprawie produktu, który mógł trafić do tysięcy polskich domów i nieświadomie stać się zagrożeniem. Lepiej sprawdź, czy nie masz tej herbaty w swojej kuchni.
Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała o wykryciu przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu – chlorpiryfosu w mące jaglanej znajdującej się w obrocie. Eksperci przestrzegają, że każde przekroczenie wartości NDP może...
Tegoroczny GIS Day w Stolicy świętowany był 20 listopada w Starym BUW-ie na Uniwersytecie Warszawskim. Wydarzenie, jak co roku, cieszyło się dużym zainteresowaniem wśród uczestników byli studenci, uczniowie szkół średnich, a także przedstaw...
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował w czwartek o wycofaniu suplementu diety po tym, jak w jednej z próbek wykryto obecność groźnej bakterii. Produkt został skażony bakterią salmonelli, co – jak podkreśla GIS – może prowadzić do poważnych konsek...
Główny Inspektor Sanitarny nadzoruje wycofywanie z rynku trzech produktów. Stwierdzenie przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu - chlorpiryfosu w fasoli W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej st...
Główny Inspektorat Sanitarny wydał w piątek ostrzeżenie przed partią boczku rolowanego w plastrach, w której stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes. Spożycie żywności zanieczyszczonej bakterią może prowadzić do choroby zwanej listeriozą...
GIS ostrzega przed partią mąki jaglanej z przekroczonym poziomem chlorpiryfosu. Produkt "może potencjalnie stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów".