Barszcz, pierogi, czy krokiety – nie pozwól, by świąteczne jedzenie się zmarnowało. Każdy z nas może pomóc potrzebującym, zostawiając im jedzenie, które zostało ze świąt. Jak mówi Marcin Szeląg z Urzędu Miasta Gdańska, ważne jest jednak spełnienie kilku ważnych reguł. – W sklepach społecznych można...
5 listopada minęło 40 lat od pierwszego w Polsce przeszczepu serca, przeprowadzonego przez zespół kardiochirurgów pod kierunkiem prof. Zbigniewa Religi. 27 września w Śląskim Centrum Chorób Serca w Zabrzu przeszczepiono serce Szymonowi Magierze z No...
Przetwory, miody, owoce i warzywa, mięsa, wędliny, pieczywo, wina i kiszonki – to tylko niektóre artykuły, po które ustawiają się klienci na Dolnośląskim Targu Rolny, który odbywa się na ogół w ostanie soboty miesiąca przy ul. Zwycięskiej. CO MOŻNA...
Główny kandydat na burmistrza Nowego Jorku deklaruje, że po wygranej utworzy sieć publicznych sklepów spożywczych. Na ten sam krok zdecydowały się już władze Bułgarii. „Takie miejsca mogą być niezwykle pomocne również w czasach poważnych kryzys...
#płatnawspółpraca | Wystartowała czwarta edycja Narodowego Testu Żywienia (NTŻP). W tym roku przyjrzymy się nie tylko naszym talerzom, ale poznamy też stosunek Polaków i Polek do problemu marnowania żywności. W kolejnym odcinku Zdrowie Rano Odeta Mor...
W Pałacu Prezydenckim ruszyły rozmowy o nowym modelu dystrybucji krajowej żywności. Doradca ds. rolnych Tomasz Obszański zapowiada, że rynki hurtowe mogą znów stać się sercem handlu między rolnikami a sieciami – by polskie gospodarstwa rolne mogły st...
Wrzucanie różnych odpadów do toalety to praktyka, która niestety wciąż jest powszechna w wielu polskich domach. Choć wydaje się szybkim i wygodnym rozwiązaniem, może przyczyniać się do poważnych problemów z kanalizacją, a w konsekwencji — do kosztown...
Czarne kropki na kalafiorze potrafią zbić z tropu - warzywo wygląda na świeże, ale coś tu nie gra. Czy to tylko niegroźne przebarwienia, czy już pierwsze oznaki psucia? Nietrudno to ocenić, jeśli wiesz, na co patrzeć. Podpowiadamy, kiedy warzywo możn...
Rosyjska alpinistka Natalia Nagowicyna utknęła na Szczycie Zwycięstwa w Kirgistanie na wysokości około 7 tys. metrów. Ma złamaną nogę i od kilku dni walczy o życie w ekstremalnych warunkach pogodowych, które uniemożliwiają skuteczną akcję ratunkową.
Zwierzęta hodowlane zjadają żywność, którą można by nakarmić 2 mld ludzi - ujawnia raport Compassion in World Farming Polska. Tanie mięso uzyskuje się na wielkich fermach poprzez intensyfikację i koncentrację produkcji.