Zwierzęta od wieków mieszkają w polskich przysłowiach i związkach frazeologicznych. Czasem pojawiają się tam zupełnie przewrotnie. Wydaje się, że znamy je od dziecka, ale wystarczy drobna zmiana albo brak jednego słowa, by pamięć zaczęła płatać figle.
5 listopada minęło 40 lat od pierwszego w Polsce przeszczepu serca, przeprowadzonego przez zespół kardiochirurgów pod kierunkiem prof. Zbigniewa Religi. 27 września w Śląskim Centrum Chorób Serca w Zabrzu przeszczepiono serce Szymonowi Magierze z No...
Krakowskie Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami poinformowało o śmierci swojej prezeski Jadwigi Osuch. Miała 78 lat. Jadwiga Osuch kierowała Towarzystwem od 2001 roku, a z jego działalnością związana była od czasów studenckich. Równolegle pracowała jak...
Ostrowscy strażacy interweniowali w Korytach (gm. Raszków) po zawaleniu się części dachu budynku gospodarczego. W chwili zdarzenia wewnątrz znajdowało się 19 sztuk bydła. Na szczęście zwierzęta udało się bezpiecznie wyprowadzić… Artykuł Zawali...
Na drogach powiatu płońskiego coraz częściej pojawiają się dzikie zwierzęta. Mogą one nagle wtargnąć na jezdnię zarówno na drogach gminnych, powiatowych czy wojewódzkich, jak i na trasach krajowych o dużym natężeniu ruchu. Dziś nad ranem, około godzi...
Jak się okazuje ile mam, tyle pomysłów na wychowanie! Choć nie wszystkie zdajemy sobie z tego sprawę, każda z nas posiada cechy, które mogą ją kwalifikować do pewnego typu. Sprawdź, czy jesteś mamą nadmiernie opiekuńczą, a może matką zbyt wyluzowaną?...
Jeden z fanów pracuje nad ambitnym projektem. Mowa o remake’u gry Fallout opracowywanym na silniku kultowej produkcji DOOM. Artykuł Niby to Fallout, ale jednak DOOM. Fanowski projekt robi wrażenie pochodzi z serwisu INSTALKI.
Robert “Cuma” Cumiński od dwudziestu lat prowadzi spokojne życie w Hiszpanii, u boku swojej partnerki, Carmen. Lecz kiedy nagle odwiedza go dawny znajomy “z pracy”, załączają się dawne instynkty. A gdyby tak zrobić jeszcze jedną, szybką...
Bakłażan faszerowany mięsem to potrawa, która wygląda niepozornie, ale robi ogromne wrażenie na stole. Jest prosta do przygotowania, dlatego każdy chce poznać przepis.