Okazuje się, że źródłem tlenu na Ziemi nie muszą być tylko organizmy, które wykorzystują do jego produkcji fotosyntezę, do której potrzebne jest światło słoneczne. Na dnie oceanu istnieje źródło tlenu,...
Wodór jest najpowszechniej występującym pierwiastkiem we wszechświecie już od jego zarania. Mimo tego, kiedy słyszymy o wodorze, to myślimy raczej o cząsteczce składającej się z dwóch atomów wodoru, czyli H2. Okazuje się jednak, że może on występować...
Zębina, czyli wewnętrzna warstwa zębów przekazująca bodźce do nerwów wewnątrz miazgi, może mieć swoje źródło w tkance czuciowej u pancernych, starożytnych ryb. To natomiast tłumaczyć może wrażliwość zębów. Do takich wniosków doszli niedawno naukowcy.
Podnoszenie poziomu morza, wzrost intensywności ekstremalnych zjawisk pogodowych czy skokowe zmiany odczynu pH wody, która może stać się toksyczna dla wrażliwych organizmów – o konsekwencjach wzrostu temperatury wody w Bałtyku mówi PAP dr Artur Skowr...
W mrocznych, trudno dostępnych obszarach oceanu prawdopodobnie powstaje coś, co można nazwać ciemnym tlenem. Jeśli wstępne wnioski naukowców poświęcone mechanizmom stojącym za tym fenomenem się potwierdzą, to mogłoby to zmienić nasze postrzeganie nar...
SpaceX poinformowało o rezygnacji z dzisiejszego (11 czerwca) startu misji Ax-4 na Międzynarodową Stację Kosmiczną. Powodem jest wykryty wyciek płynnego tlenu. Nowy termin zostanie podany po naprawie. 9 czerwca Axiom Space oficjalnie ogłosiło, że sta...
Osoby korzystające w domu z koncentratora tlenu lub respiratora mogą ubiegać się o refundację kosztów energii elektrycznej w ramach programu „Aktywny samorząd”. Sprawdź, kto może złożyć wniosek, jakie dokumenty są potrzebne oraz jakie kwoty dofinanso...
Zaledwie dwa tygodnie temu mama pięcioraczków z Horyńca mówiła nam, że chcą zostać w Tajlandii jak najdłużej. Teraz wiemy, że ich rajskie życie może skończyć się wcześniej, niż planowali.
Coraz większą popularnością cieszą się kozie sery. Często produkowane są także na małych fermach w różnych rejonach naszego kraju. W cieniu serów wciąż pozostaje kozie mleko. A to produkt o wysokiej wartości odżywczej, zaliczany do żywności funkcjona...