Polska kuchnia skrywa w sobie mnóstwo regionalnych przysmaków, które znane są jedynie wąskiej grupie osób. Wiele smaków zasługuje jednak na chwilę sławy. Takim danie jest słupiański siekaniec dworski.
Nad Bałtykiem nigdy nie było tanio, jak zresztą w każdej obleganej przez tłumy turystów miejscowości na całym świecie. Jeśli już wybieramy się do takich popularnych kurortów, musimy albo liczyć się z wydatkami, albo wybierać ekonomiczną wersję pobytu...
Wątróbka może być przygotowana w smaczny sposób. Wystarczy, że poznasz przepis i na jego podstawie przygotujesz to niezwykle smaczne danie. Rodzina nie będzie mogła wyjść z podziwu, co przygotowałaś, a w dodatku poproszą o więcej.
Po ataku na szpital dziecięcy w Kijowie przedstawiciel Rosji przy ONZ zorganizował w Nowym Jorku wystawną kolację, a jedno z głównych dań nawiązywało do Ukrainy. "Nie rozumiem, jak można uścisnąć mu dłoń, przyjąć zaproszenie i zjeść z nim lunch, za k...
Delikatne mięso łososia zalane aksamitnym sosem to danie z kategorii "comfort food", którego kubki smakowe nie zapominają do końca życia. Pytanie brzmi: jaki sos najbardziej pasuje do tej zdrowej ryby? Koperkowy? Teriyaki? Według nas lepiej sprawdzi...
Taka kalafiorowa zapiekanka to sycące warzywne danie z bardzo tanich składników. Spodoba się nawet niejadkom, a przy tym jest tak sycąca, że jeden kawałek wystarczy za cały obiad.
Cukinia jeszcze nigdy nie była tak smaczna. Poznaj przepis, dzięki któremu przygotujesz z niej doskonałe danie na obiad. Rodzinie zasmakuje tak bardzo, że będziesz musiała przygotowywać je znacznie częściej. Na szczęście robi się je łatwo i szybko. W...
Wysokie temperatury latem to już norma. Dlatego poznaj danie, które świetnie sprawdzi się podczas upałów. Podane na obiad dostarczy niezbędnej sytości, a przy tym lekkości. Wypróbuj ten sposób, a latem nie przygotujesz już nic innego.
Pierwszym skojarzeniem z kuchnią śląską są oczywiście kluski oraz rolada. Ten region skrywa jednak znacznie więcej przysmaków, które zasługują na uwagę. Jednym z nich jest śląskie niebo - danie, które pokochasz od pierwszego kęsa.
Gołąbki kochamy wszyscy. Jednak każdy z nas robi je zupełnie inaczej. Jedni jedzą je polane sosem pomidorowym, drudzy bez. Niektórzy podsmażają mięso, a inni nie. Jak powinno się robić?
Wołowina w karmelizowanej cebuli przywędrowała do nas ponad 50 lat temu wraz z przesiedleńcami z Francji. Dzisiaj to sztandarowe regionalne danie, które dumnie reprezentuje niewielką lubuską wieś.