Główny Inspektorat Sanitarny opublikował alarmujące ulotki dla konsumentów i producentów. Chodzi o rybę maślaną, czyli nazwę handlową dla kilku gatunków. „Tłuszcz tych ryb zawiera estry woskowe (ok. 20% masy), które są niestrawne dla ludzi i dlatego mogą wywoływać dolegliwości żołądkowo-jelitowe” –...
Tegoroczny GIS Day w Stolicy świętowany był 20 listopada w Starym BUW-ie na Uniwersytecie Warszawskim. Wydarzenie, jak co roku, cieszyło się dużym zainteresowaniem wśród uczestników byli studenci, uczniowie szkół średnich, a także przedstaw...
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) ostrzega przed salmonellą wykrytą w partii jaj z chowu ściółkowego o dacie minimalnej trwałości 05.01.2026. Badania sanepidu potwierdziły obecność bakterii w części próbek, a skażony produkt został wycofany z obrotu...
Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała o wykryciu bakterii Salmonella spp. w jednej z próbek suplementu diety Morwa biała. Herbata ziołowa, Zielnik Polski (40 g, 20 torebek) produkowanego przez firmę Herbapol – Lublin S.A.. Badania przeprowadzon...
15 września 2025 r. Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) poinformował o wycofaniu z rynku dwóch partii goździków marki Kamis, produkowanych przez firmę McCormick Polska S.A. Powodem decyzji jest wykrycie w tych produktach zbyt wysokiego poziomu pestycy...
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał ostrzegawcze publiczne komunikat, w którym poinformowano o wykryciu chlorpiryfosu – środka owadobójczego z grupy pestycydów – w dwóch partiach goździków. Analiza przeprowadzona przez francuskie służby sanitarn...
Państwowa Inspekcja Sanitarna ostrzega przed spożyciem jednej z partii metki cebulowej marki Sokołów. W produkcie wykryto bakterie Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC), które mogą powodować ciężkie zatrucia pokarmowe. Bakterie E. coli (...
Artykuł Popularna kiełbasa skażona bakterią. GIS ostrzega i nakazuje natychmiastowe wycofanie produktu pochodzi z serwisu Wiadomości Częstochowa - Życie Częstochowy i powiatu.
W piątek Główny Inspektorat Sanitarny opublikował dwa pilne komunikaty dotyczące bezpieczeństwa żywności. Inspektorzy wykryli groźne bakterie Escherichia coli (STEC) w dwóch produktach mięsnych marki Sokołów SA, które mogą prowadzić do poważnych zatr...
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał w czwartek ostrzeżenie dotyczące wybranych produktów marki Knorr. Powodem jest ryzyko zanieczyszczenia ich fragmentami metalu i gumy. Klienci, którzy zakupili te produkty, mogą je zwrócić do sklepu i otrzymać...
W opakowaniach mogą znajdować się fragmenty metalu i gumy. Niektóre artykuły marki Knorr są więc wycofywane ze sprzedaży. Główny Inspektorat Sanitarny apeluje o ostrożność.