Wiele osób unika dziś fluoru w obawie przed jego szkodliwością. Fluorek sodu lub aminofluorek znajdują się jednak w większości past do zębów, a coś jednak na tę szczoteczkę trzeba nałożyć. Na rynku są różne alternatywy. Jaka pasta bez fluoru będzie najlepsza? Nowe odkrycie naukowe wskazuje na składn...
W przeciwieństwie do włosów czy kości, szkliwo się nie regeneruje. Jeśli jest tracone, to na zawsze. Utrata szkliwa wiąże się zaś z nadwrażliwością zębów, bólem, może prowadzić do utraty zębów. Erozję szkliwa powodują kwasy zawarte w żywności, paleni...
Czy dobre bakterie w jamie ustnej mogą chronić przed próchnicą? Nowe odkrycia z Berkeley. Artykuł Biofilm, który leczy? Dobre bakterie w jamie ustnej mogą chronić zęby lepiej niż pasta pochodzi z serwisu Alert Medyczny.
Sezon na kurki to coś, na co wiele osób czeka cały rok. Te małe, żółte grzyby mają wyjątkowy smak, który świetnie sprawdza się nie tylko w sosach czy jajecznicy. Jeśli chcesz spróbować czegoś innego niż klasyka, zrób pastę kanapkową z kurek – kremową...
Pasta z bobu i jajek na kanapki, czy też do podania w formie sałatki, to jeden z ciekawszych sposobów na pyszne użycie nawet już starszego bobu. Zapraszam po ten uniwersalny i prosty przepis.
Gdy dzieci zaczynają chodzić do szkoły i codziennie przygotowujesz im kanapki, pomysły szybko się wyczerpują. Warto wtedy sięgnąć po coś zupełnie innego – po spróbowaniu tej pasty dzieci nawet nie będą tęsknić za klasycznym smarowidłem.
Wyobraź sobie kanapkę, która powstała sto lat temu jako szybki ratunek w trudnych czasach – prosta, tania, a jednocześnie zaskakująco smaczna. Kanapka awaryjna z pastą jajeczną i sosem tatarskim to klasyka, która dziś może stać się twoim ulubionym po...
Nie każda pasta termoprzewodząca jest bezpieczna i pomaga w chłodzeniu sprzętu. Igor Wallosek z serwisu Igor’s Lab odkrył, że popularna pasta Amech SGT-4 nie tylko śmierdzi, ale może trwale uszkodzić sprzęt.
Pasta jajeczna z ogórkiem i makrelą dość często gości na moim stole. Podana ze świeżym pieczywem i masłem smakuje wybornie. Oczywiście dla mnie obowiązkowe jest doprawienie pasty dużą ilością pieprzy. Jeśli chcecie wyostrzyć jej smak lub sprawić, aby...