Łączenie na talerzu różnych składników odżywczych to coś więcej niż tylko sztuka komponowania smaku. Warto zwrócić uwagę na zdrowotne aspekty tej czynności. Ziemniaki są w polskich obiadach składnikiem wszechobecnym. Co można, a czego nie można łączyć z ziemniakami?
To połączenia sprawia, że ziemniaki pokazują swoje drugie oblicze. Nie można ich już wtedy nazwać zdrowymi warzywami. A właśnie w takim wydaniu lubimy je najbardziej i często jemy nawet kilka razy w tygodniu. Wyjaśniamy, o co chodzi.
Ziemniaki są ulubionym dodatkiem obiadowym wielu Polaków. Serwowane są na przeróżne sposoby: z sosem mięsnym, ze skwarkami, z dodatkami warzywnymi i z twarogiem. Jedno popularne połączenie może jednak skutkować problemami zdrowotnymi.
Popularny kucharz z polskiego kulinarnego YouTube'a zwrócił uwagę na fatalny problem z wieczkami do słoików. Jeśli twoje przetwory nagminnie się psują, może winna jest przyczyna, którą wskazał.
Smażone ryby cieszą się popularnością nie tylko w nadmorskich smażalniach. Ryby też chętnie smażymy w swoich domach. Jednak nie każdy olej jest dobrym wyborem. Szczególnie jeden produkt w ogóle się do tego nie nadaje.
Czy kawa jest zdrowa, czy nie? A jeśli tak, to kiedy ją pić? Mamy tyle informacji na ten temat, że łatwo się w nich pogubić. Eksperci spieszą z pomocą.
Witamina C to nie zawsze samo zdrowie. Nowe badania pokazują, że w połączeniu z niektórymi składnikami może wywołać odwrotne skutki: nasilać stres oksydacyjny, zaburzać metabolizm i wpływać negatywnie na organizm. Sprawdź, z czym jej nie łączyć.
Mięso mielone często wykorzystujemy w kuchni. Staramy się wybierać produkt najwyższej jakości, jednak mięso z takim dopiskiem powinniśmy omijać szerokim łukiem. Zawiera dodatki, których nie chcielibyśmy spożywać. Podpowiadamy, jakiego mięso mielonego...
2024 rok od samego początku uparł się, by bić rekordy temperatur. Po ciepłej wiośnie przyszło upalne lato, a wraz z nim wyzwanie: jak nawadniać organizm, by zachować zdrowie i poczucie komfortu. Oto co i jak należy pić.
Polacy uwielbiają swoje ziemniaki - podawane są do niemal każdego dania. Nikogo więc nie dziwi widok kilkunastokilogramowego worka kartofli w piwnicy czy spiżarni.Niestety, nawet trzymanie bulw w najlepszych warunkach może nie wystarczyć i te zaczną...
Liście pora traktujesz jako odpad? Kiedy dowiesz się, co możesz z nich przygotować, już nigdy nie pozbędziesz się tego cennego składnika. Dowiedz się, jak wykorzystać liście w swojej kuchni, a ten przepis będziesz wykorzystywać bardzo często.