W studiu Olsztyn.com.pl był dr Arkadiusz Koperkiewicz – archeolog z Uniwersytetu Gdańskiego i mieszkaniec regionu warmińsko-mazurskiego. Koperkiewicz spędził ostatnią dekadę w Barczewku, kierując projektem badawczym Narodowego Centrum Nauki pt. „Barczewko – historia ogniem pisana....
Eddie Murphy potwierdził wiadomość, na którą od dawna czekali wierni fani uniwersum zielonego ogra. „Shrek 5” nie zakończy serii, a w zasadzie otwiera świat na nowe historie.
Tysiąc lat temu, w 1025 roku, Bolesław Chrobry został pierwszym królem Polski. W rocznicowym numerze „Archeologii Żywej” zabieramy Was w podróż do początków naszej państwowości – od Gniezna i Poznania po Pomorze Wschodnie. Zobaczcie, j...
Dziedziniec Zamku Lubelskiego ożył dziś średniowiecznym gwarem – rozpoczął się Weekend z Archeologią, tym razem pod hasłem „Na piastowskim dworze”. Pierwszy dzień wydarzenia przyciągnął tłumy mieszkańców i turystów, którzy mogli dosłownie przenieść s...
Kim byli Celtowie naprawdę? W nowym numerze „Archeologii Żywej” zaglądamy do serca świata lateńskiego — od dworów elit i centrów handlowych po wodne miejsca ofiarne i niezwykłe odkrycia z ziem dzisiejszej Polski. Nie wszyscy bowiem zawsze pamiętają,...
Jak wynika z dotychczasowych ustaleń, w zaledwie kilka pierwszych miesięcy od wybuchu II wojny światowej na Pomorzu Gdańskim wymordowano kilkanaście tysięcy obywateli II RP. Powojenne szacunki oscylowały nawet wokół liczb rzędu 50 000–60 000 ofiar. O...
Jesienią 2025 roku Zamek Królewski w Warszawie wraz z partnerami zaprasza do udziału w konferencjach naukowych poświęconych historii polskich królewien i ich roli na europejskim rynku matrymonialnym, działalności stronnictwa Czartoryskich i Poniatows...
Pan Krzysztof z Nowego Uścimowa postanowił otworzyć swoje pola dla mieszkańców. W ramach akcji każdy może zebrać cebulę oraz ziemniaki, ale w cenach znacznie korzystniejszych niż te oferowane przez sklepy. Jak tłumaczy "Faktowi", ceny proponowane prz...
Mizeria to znana surówka, w której główną rolę gra ogórek. Pasuje w zasadzie do każdego dania. Kotlety schabowe i mielone, udka z kurczaka smakują dużo lepiej w towarzystwie chrupiącej i aromatycznej mizerii. Moja znajoma, która pracuje w barze mlecz...
Cukinia to warzywo kameleon, ponieważ doskonale chłonie smak i aromat dodatków. Możesz z nią przygotować całą gamę różnych potraw, które nie wymagają długich godzin gotowania. Dodaj do cebuli i podsmaż na patelni, a cała rodzina będzie zajadać ze sma...