Coraz więcej i coraz częściej mówi się o zgubnych skutkach spożywania tłuszczów trans. Te obecne są w naszych ulubionych przekąskach czy gotowych daniach. Dania już 20 lat temu uporała się z tym problemem, notując pozytywne skutki odsunięcia tłuszczów trans z produkcji żywności. A co z pozostałymi krajami Unii?
W czasach, gdy sklepowe półki świeciły pustkami, a słodycze były luksusem, kogel-mogel był prawdziwą ucztą. Ten prosty deser, przygotowywany z zaledwie dwóch składników – żółtek i cukru – cieszył się ogromną popularnością. Dziś, w dobie mnogości słod...
Podroby są jednym z tych produktów spożywczych, które budzą skrajne emocje – mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. Mimo to odpowiednio przyrządzone mogą stać się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Doskonałym przykładem są cynaderki, k...
Kiszone warzywa to doskonały sposób na zachowanie smaków jesieni na zimowe miesiące. Ale zamiast sięgać po dynię czy cukinię, spróbuj ukisić patisony! To oryginalna alternatywa, która zaskoczy was smakiem i chrupkością. Sprawdź, jak przygotować kiszo...
Wydawać by się mogło, że instalacja paneli fotowoltaicznych oznaczać będzie oszczędności. Okazuje się jednak, że nie zawsze. W dobitny sposób przekonało się o tym małżeństwo z Podkarpacia, które dostało irracjonalny rachunek na niebagatelną kwotę.
Piloci Straży Granicznej zwracają uwagę, że na cztery samoloty Turbolet będzie zaledwie dwóch dowódców i trzech drugich pilotów. Rzecznik SG zaprzecza, że są problemy kadrowe.
Jeżeli jesteś fanem frytek, ciastek albo chipsów, mamy dla ciebie złą wiadomość. Właśnie fundujesz sobie otyłość, miażdżycę albo cukrzycę. Produkty te zawierają jeden z najbardziej szkodliwych składników na rynku spożywczym – tłuszcze trans. W Danii...
Grycanki, czyli Marta Grycan i jej córki, przebojem wdarły się do polskiego show-biznesu ponad dziesięć lat temu. Wszyscy zachwycali się ich spektakularnymi stylizacjami, w których pojawiały się na czerwonych dywanach. Czym obecnie zajmują się "polsk...
Domowe przetwory to temat nr 1 w drugiej połowie lata. Zazwyczaj ograniczamy się do owocowych i warzywnych. A przecież można przygotowywać także słoiki z mięsem.
W zeszytach z przepisami naszych babć znaleźć można wiele przepisów, które pokryła już nieco warstwa kurzu. Warto jednak do nich wracać, by odświeżyć pamięć i pielęgnować receptury sprzed lat. W szczególności wtedy, gdy są tak pyszne jak te proste ko...