Najprostszym i najmniej pracochłonnym sposobem na zachowanie żywotności grzybów jest ich suszenie. Dzięki tej metodzie możemy cieszyć się intensywnym smakiem i aromatem owoców runa leśnego przez cały rok. Teraz, u progu wysypu, warto przypomnieć sobie zasady, jakimi rządzi się obróbka grzybów. Czy w...
Nie ma nic gorszego, jak zmarnowanie grzybów, które uzbieramy w lesie lub kupimy. Niestety, to się zdarza, bo często suszymy je nieprawidłowo. A wtedy pojawia się na nich pleśń i są do wyrzucenia. Jak tego uniknąć?
Domowe przetwory cieszą się dużą popularnością, zwłaszcza w sezonie letnim. Przygotowanie kiszonych ogórków, choć proste, wymaga jednak uwzględnienia pewnych szczegółów, takich jak wybór warzyw, ilość soli, a nawet prognozy pogody. Okazuje się, że bu...
— Wychowałam się w Gnieźnie. Dojrzewając, byłam otwarta na wszystkich. Mówiłam, że kocham ludzi, bez względu na płeć. Jednak definiowałam się, nie wchodząc w związki jednopłciowe. W szkole aktorskiej coś się zmieniło. Pamiętam zawstydzenie podczas od...
Sylwia wiele przeszła w dzieciństwie. Jej matka była kontrolująca, wybuchowa i niemal nieobliczalna. Poczucie winy zostało z kobietą na zawsze. Kiedy tylko udało jej się zbudować pierwszą zdrową relację, rodzicielka przesłała jej list. Wszystko wróci...
Fala upałów, która od paru lat przechodzi w lipcu przez Polskę, sprawia, ze powtarzamy jak mantrę: „pierwsze – to właściwe nawodnienie”. Jednak samą kranówką i herbatą nie osiągniemy tego efektu. Z pomocą przychodzą inne napoje, w tym jeden szczególn...
iPhone’a 16 jeszcze nie ma, więc najwyższa pora rozpocząć sezon przecieków na temat iPhone’a 18. Samsung prawdopodobnie nie może się doczekać tej premiery.
Anna Nowak-Ibisz była drugą żoną Krzysztofa Ibisza. Dziś jest kobietą sukcesu. Mało kto wie, że ma za sobą traumatyczne dzieciństwo. Wcześnie straciła mamę. To odbiło się cieniem na jej przyszłości.
Uwielbiany kucharz z Youtube'a Tomasz Strzelczyk pokazał, jak zagospodarować wygotowane mięso. Przygotował z niego zapiekankę. Ten przepis z pewnością warto zachować na przyszłość.
Ozór wołowy, choć w przeszłości popularny w Polsce, dziś wywołuje mieszane uczucia. Starsze pokolenia dobrze pamiętają jego delikatną konsystencję i wyrazisty smak, podczas gdy młodsi często reagują na niego z niechęcią wymieszaną czasem z lekką odra...
Trudno znaleźć lepszy pomysł na letni posiłek niż chłodnik. Doskonale wiedzą o tym Węgrzy, których tradycyjnym przysmakiem jest słodko-kwaśna, kremowa i orzeźwiająca zupa, zwana meggyleves. Jak przygotować wiśniowy specjał?