Naukowcy zidentyfikowali kluczowe czynniki, które podczas procesu fermentacji ziaren kakaowca wpływają na smak czekolady. Badali wpływ temperatury, odczynu i mikroorganizmów - informuje “Nature Microbiology”.
Zamknięcie legendarnej fabryki czekolady: W ostatnich miesiącach w Niemczech coraz więcej firm i zakładów produkcyjnych ogłasza zamykanie swoich siedzib. Powody są różne – od rosnących kosztów energii i presji ekonomicznej, po globalne zmiany na rynk...
W dobie poszukiwania stabilnych i odnawialnych źródeł dochodu na wsi, coraz więcej rolników spogląda w stronę biogazowni rolniczych. Instalacje o mocy do 500 kW, wspierane przez gwarantowane taryfy (FiT/FIP) i publiczne dofinansowania, mogą przynieść...
W samochodowych klimatyzacjach stosuje się obecnie dwa rodzaje czynników chłodniczych - starszy R134a i nowszy R1234yf. Pierwszy kosztuje około 300 złotych za kompletne napełnienie układu, drugi nawet 1,5 tys. złotych. Ta różnica sprawia, że wielu ki...
Tylko zintegrowany łańcuch opieki pozwoli uratować maksymalną liczbę żołnierzy i cywilów podczas wojny - powiedział PAP dyrektor Wojskowego Instytutu Medycznego, gen. broni Grzegorz Gielerak. Dodał, że państwo musi równolegle modernizować instrumenta...
Choć prezes Christine Lagarde przekonywała po czwartkowej decyzji o utrzymaniu stóp procentowych bez zmian, że polityka pieniężna EBC znalazła się w dobrym miejscu, to nie można wykluczyć, że w tym cyklu dojdzie do jeszcze jednego cięcia stóp. Przema...
Dni stają się coraz krótsze, a w powietrzu czuć pierwsze chłody. Jesień powoli wkracza w pełni, a wraz z nią nadejdzie czas, gdy temperatury będą spadać coraz szybciej. To oznacza, że niedługo mieszkańcy bloków w całej Polsce będą potrzebowali ogrzew...
Były specjalista Rockstar Games ds. środowiska, który współtworzył m.in. GTA 6, przeanalizował świat gry Kingdom Come: Deliverence 2. Pozytywnym rezultatem tego badania podzielił się sam Daniel Vavra, czyli współzałożyciel Warhorse Studios.Informacja...