Letnie miesiące to czas, kiedy nie tylko cieszymy się słońcem i ciepłem, ale również przygotowujemy zapasy na zimę. Korzystając z urodzaju przydomowego ogródka, działki czy też bogatej oferty lokalnych ryneczków, warto poświęcić trochę czasu na zrobienie weków. Wśród ogórków kiszonych i dżemów nie m...
Krucha, lekko kremowa i maksymalnie zaromatyzowana garścią korzennych przypraw - marynowana dynia już na stałe wpisała się spiżarniany krajobraz w moim domu. Po słoiki sięgam jesienią i zimą, kiedy na talerzach brakuje koloru. To doskonała przekąska,...
Sezon warzywno-owocowy w pełni, więc warto zadbać o to, aby zimą spiżarnia nie świeciła pustkami. Kisić można nie tylko ogórki czy kapustę, ale również inne pyszności z ogrodu. W moim domu furorę robi marchewka, która szybko zdeklasowała inne warzywa...
Ziemniaki to podstawa wielu polskich dań. Są sycące, pożywne i niezwykle wszechstronne. Jednak ich przygotowanie wymaga czasu. Gotowanie, obieranie, a czasem jeszcze krojenie – to czynności, które pochłaniają sporo minut. A co, jeśli powiedziałbym ci...
Robisz przetwory na zimę? Zwykle przygotowywałam ogórki kiszone, ale dzięki temu przepisowi łączę ogórki z pomidorami i jeszcze innymi warzywami. Wychodzą znakomicie, dlatego każdemu polecam tę recepturę. Na zimę będą w sam raz.
Niektóre dzieci najchętniej jadłyby tylko chleb z nutellą. Zastąpienie czekoladowych smarowideł owocowymi przetworami to dobry krok na drodze do ich zdrowia. Z tym przepisem mogą nawet nie zauważyć zmiany. Konfitura ze śliwek z dodatkiem kakao i ksyl...
Na szczęście wykryte nieprawidłowości nie dotyczyły cech fizykochemicznych, ale rodzice powinni zachować czujność. Niektóre dostępne na sklepowych półkach słoiczki są źle oznakowane, także w zakresie ich składu.
Przygotowujesz przetwory na zimę? Wekowanie jest niesłychanie popularne. Pasteryzujemy owoce i warzywa, by potem cieszyć się ich smakiem w długie zimowe wieczory. Sposób ze śrubokrętem pozwoli skutecznie zawekować pyszności.
Ajvar, bałkańska pasta z pieczonych warzyw, jest niezwykle łatwy do przyrządzenia w domu. Choć łatwo kupić jedną z fabrycznych postaci, dopiero ta domowa daje pełnię smaku i olbrzymią satysfakcję. Wystarczy podpiec i zmielić kilka warzyw.
Co roku oprócz tradycyjnych ogórków, cukinii i buraczków, przygotowuję paprykę na zimę. Moi domownicy uwielbiają szczególnie tą w chorwackim stylu. Aromatyczna musztardowa zalewa wspaniale podkreśla smak tego warzywa. Danie doskonale sprawdza się jak...
Czyściłeś kiedyś paprykę i marnowałeś przy tym mnóstwo czasu? Małe, białe pestki wydawały się bez końca wysypywać z warzywa, a ty miałeś wrażenie, że nigdy nie uda ci się całkowicie oczyścić papryki? Jeśli tak, to ten artykuł jest właśnie dla ciebie!...