Nazywana jest potocznie chińskim kardamonem, choć zdecydowanie bliżej jej do imbiru. Jest doskonałym dodatkiem do wielu dań, ma bowiem wyraźny smak, nadający potrawom unikalności. Galgant, bo o nim mowa, docenia się również za działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwskurczowe. Jak jeść tę przyprawę i w jakich dolegliwościach przyniesie ulgę?
Mówią o nim "polski Dubaj", choć prawda jest taka, że istnieje tylko jeden element łączący te dwie miejscowości. Chodzi o sztucznie usypane plaże. Faktem jest, że osada, o której mowa to jedyne takie miejsce w Polsce, nic więc dziwnego, że bije rekor...
Mówią o nim "polski Dubaj", choć prawda jest taka, że istnieje tylko jeden element łączący te dwa miejsca. Chodzi o sztucznie usypane plaże. Faktem jest, że osada, o której mowa, posiada jedyną w swoim rodzaju atrakcję, nic więc dziwnego, że bije rek...
W zachodniej Turcji archeolodzy natknęli się na niezwykłe znalezisko. Pod jednym z domów w starożytnym, greckim mieście znaleźli garnek wypełniony złotem. Prawdopodobnie ma ponad 2,4 tys. lat.
„Wybitny rosyjski strateg” oddaje im wszystko, czego Putin każe mu bronić. Teraz zrobił kolejny prezent: Obwód Kurski. Wśród wielu bredni pokutujących przez lata w rosyjskiej propagandzie, a i w samym wojsku, był mit o „wybitnym gen...
Małżeństwo spacerujące po jednej z nadbałtyckich plaż nie spodziewało się, że w ich ręce trafi cud natury. Złota bryłka wyrzucona przez morze w Darłowie robi niesamowite wrażenie.
Jeśli miewasz problemy z kolanami, to mamy świetne rozwiązanie. Wystarczy ząbek czosnku i popularna przyprawa. Być może masz ją w swojej kuchni. Wkrótce pomoże ci wrócić do zdrowia.
Piotr Ogiński, znany z kulinarnych eksperymentów, postanowił podzielić się z nami swoim niezawodnym przepisem na małosolne ogórki. Choć na pierwszy rzut oka przepis wydaje się klasyczny, to jedna nietypowa przyprawa dodana na końcu sprawia, że ogórki...
Youtuberka kulinarna - Ania Bardowska - pokazała swój sposób na ogórki. Robi je zupełni inaczej niż tradycyjne kiszone czy małosolne. W dodatku dodaje jedną przyprawę, o której nigdy byś nie pomyślała. Wypróbuj jej sposób, a do pysznych ogórków będzi...
Arbuz jest jednym z najpopularniejszych owoców, po które sięgamy latem. Okazuje się, że można go jeść z nietypowym dodatkiem. Mowa o soli. Dlaczego mielibyśmy jeść solonego arbuza? Odpowiedź jest prosta: jest od tego słodszy. Wyjaśniamy, jak to dział...
Sezon na fasolkę szparagową w pełni, więc warto korzystać z urodzaju i zaprosić ją do swojej kuchni. Chociaż największą popularnością cieszy się fasolka z bułką tartą, to ta w wersji chińskiej depcze jej po piętach. Jest smacznie, prosto i przy tym z...