Jak Morze Bałtyckie to musi być i rybka. Polacy wprost nie wyobrażają sobie bez niej urlopu. Problem w tym, że wielu daje się nabrać na słowa kelnerów i zamiast świeżej ryby, w rzeczywistości otrzymują mrożoną. Jakich gatunków powinieneś unikać? Podpowiadamy.
Obiad w smażalni to stały punkt programu podczas wakacji nad Bałtykiem. Co zrobić żeby z wizyty tam pozostały tylko miłe wspomnienia? Nie możemy obiecać, że zawsze będzie tanio, ale chętnie podpowiemy, jakie ryby wybrać, by było zdrowo. Są takie, któ...
Jezioro Genezaret (Morze Kinneret), największe słodkowodne jezioro Izraela, jest od tysięcy lat ważnym regionalnym miejscem ludzkiej aktywności. Wokół niego koncentrowała się też znaczna część działalności Jezusa Chrystusa i jego uczniów, z których c...
Smażone ryby cieszą się popularnością nie tylko w nadmorskich smażalniach. Ryby też chętnie smażymy w swoich domach. Jednak nie każdy olej jest dobrym wyborem. Szczególnie jeden produkt w ogóle się do tego nie nadaje.
Po ryby powinniśmy sięgać nawet kilka razy w tygodniu. Jednak czasem obawiamy się, że wybierzemy okaz, który szkodzi naszemu zdrowiu. Podpowiadamy, jaka ryba jest najzdrowsza. Zjemy ją ze smakiem i wyjdzie nam to na zdrowie.
W ostatnim roku pożegnaliśmy wielu burmistrzów, wójtów, sołtysów i radnych. Zarówno tych obecnie pełniących swoje samorządowe obowiązki, jak i tych, którzy karierę samorządową mieli już za sobą, ale małe ojczyzny wciąż trzymali w sercach. Wspominamy...
Ryby są bogate w witaminy i cenne wartości odżywcze. Okazuje się jednak, że jedna z ulubionych ryb Polaków jest bardzo niebezpieczna. Dowiedz się, jakiej nie podawać na obiad, a unikniesz szkodliwych substancji w swoim organizmie.
Ministerstwo Klimatu i Środowiska alarmuje, że złote algi powróciły. Z Kanału Gliwickiego w weekend wyłowiono kilka ton śniętych ryb. Lokalne władze powołały sztab kryzysowy, a mieszkańców uprasza się o niekorzystanie z wody.