Rosół króluje na naszych stołach w niedzielę i od święta. Niektórzy szefowie kuchni wlewają do niego ocet. Dlaczego sięgają po ten składnik? Odpowiedź może nieźle zaskoczyć.
Jeśli lubisz zjeść dobry rosół, to ten z przepisu Ewy Wachowicz jest właśnie taki. Znana restauratorka dodaj do niego składnik, który może zaskoczyć. Jednak gwarantuje on doskonały smak rosołu.
Rosół to danie, które od pokoleń gości na polskich stołach. Każda gospodyni ma swój własny, niepowtarzalny przepis na ten aromatyczny wywar. A co, jeśli powiemy ci, że nawet znana restauratorka, Ewa Wachowicz, ma swój mały sekret na wyjątkowy rosół?
Kulinarny program Karola Okrasy nosi tytuł „Okrasa łamie przepisy”. I rzeczywiście – w tym wypadku odszedł od tradycyjnej receptury ciasta na pierogi. Czy w dobrym kierunku? Każdy może się przekonać.
Naleśniki na mleku to najbardziej tradycyjny przepis w wielu domach. Żeby jednak wyszły prawdziwie puszyste, płyn ten nie wystarczy. Nie trzeba dodawać, że nie zastąpi go również woda.
Z piwnych potentatów Unii Europejskiej tylko Duńczycy przestali wspomagać wojenną kasę Putina. Niemcy i Czechy dostarczają do kraju agresora najwięcej swojego piwa i najwięcej na tym zarabiają. Gonią je browary z Chin. Polskiego piwa też w Rosji nie...
Przyzwyczailiśmy się wyręczać dzieci i szukać im pomysłów na zabawę, byle tylko nie słyszeć "nudzi mi się", "nie mam co robić". Tymczasem dzieci wręcz powinny się nudzić, tylko my rodzice, wciąż źle na te słowa reagujemy. Wystarczy mała zmiana w nasz...
Cebula zawsze była popularnym składnikiem wielu dań, a ostatnio zyskała nową, efektowną odsłonę. Cebulowy kwiat jest doskonałym uzupełnieniem imprezowego stołu. Bardziej niż pewne jest to, że wszyscy będą cię opytywać, jak przygotować tę prostą, ale...
Latem chętnie jadamy na świeżym powietrzu. Niestety zmorą bywają osy, które lgną do naszych dań. Jak odstraszyć osy od jedzenia? Sposób zawodowego kucharza okazał się strzałem w 10! Polecam go każdemu.