W sierpniu i wrześniu sadownicy mają pełne ręce roboty. To czas zbioru grusz, śliwek czy jabłek. Niestety jakość plonów czasami nas rozczarowuje – owoce, nawet wiszące na drzewach są parszywe i nie nadają się do jedzenia. Dlaczego się psują? Prawdopodobnie groźna choroba zaatakowała drzewa. Je...
Co prawda drożdżowe racuchy nie są tak szybkie do przygotowania, jak placuszki z proszkiem do pieczenia, jednak trzeba przyznać, że tylko one naprawdę smakują jak u babci. Najpopularniejsze są z dodatkiem jabłek, ale w sezonie na śliwki węgierki grze...
Ich zbawienne działanie na trawienie i pracę jelit znały jeszcze nasze prababki. Ale okazuje się, że mają o wiele więcej dobroczynnych właściwości, szczególnie cennych dla kobiet po menopauzie. Spożywane regularnie, poprawiają gęstość kości i opóźnia...
Śliwki pod kruszonką to jeden z najprostszych sposobów na wykorzystanie sezonowych owoców. Taki deser ze śliwkami nie wymaga ani miksera, ani długiego stania w kuchni. Wystarczy pokroić owoce, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika. Uwielbiam ten...
Wszyscy się zachwycają cenami śliwek, a tu takie zaskoczenie – różowa śliwka po 15 złotych za kilogram. Zapytałam właścicielkę warzywnika, skąd taka cena. Krótka odpowiedź wyjaśniła wszystko. Postanowiłam spróbować. Kupiłam różowe i tradycyjne węgier...
Ciasto ze śliwkami przygotujesz z najłatwiejszej receptury na świecie, polegającej na połączeniu paru produktów spożywczych. Mimo tak prostego składu wypiek wychodzi nieziemsko i ma niebanalny smak. Gwiazdą przepisu są świeże śliwki. Przez umieszczen...
Jabłka to jedne z najczęściej spożywanych owoców na świecie. Pełne są witamin oraz błonnika i choć mają wiele zdrowotnych korzyści, w pewnych sytuacjach mogą również zaszkodzić. Dowiedz się, kiedy warto je jeść, a kiedy lepiej sięgnąć po alternatywy.
Odpowiedni wybór jabłek i kilka prostych kroków to przepis na pyszne przetwory niczym z babcinej spiżarni. Dzięki nim zimowe słodkości, takie jak szarlotka, nabiorą wyjątkowego smaku, który rozgrzeją każde podniebienie w chłodne dni.
Prażone jabłka to jeden z najpraktyczniejszych przetworów na zimę i świetny sposób na wykorzystanie jesiennych owoców. Łatwo je przygotować i możesz je wykorzystać na wiele sposobów przez cały rok. Doskonale nadają się do szarlotki, naleśników czy ra...
Jabłka drożeją nie tylko w sklepach, ale i w hurcie. Konsumenci płacą dziś średnio 5,87 zł za kilogram, podczas gdy sieci handlowe kupują je od producentów po ok. 4,74 zł/kg – wynika z najnowszych danych MRiRW i koszyka cenowego dlahandlu.pl.