Do tej sałatki wracamy co roku. Świetnie pamiętamy jej smak z dzieciństwa. Jej siła tkwi w prostocie. Najważniejsze są pyszne, soczyste pomidory, najlepiej prosto z krzaczka. Do tego odrobina kremowej, wyrazistej śmietany. Jest jeszcze trzeci składnik, czyli cebula. I właśnie ten składnik zmodyfikow...
Łącząc się w pary, myślimy o dopasowaniu z partnerem. Nie zastanawiamy się, czy pasujemy do jego rodziny. Dopiero z czasem może się okazać, że to relacja z teściową, a nie partnerem, zaczyna mieć decydujący wpływ na dobrostan związku. Jak stawiać gra...
Pod stoiskami z węgierskimi langoszami na jarmarkach świątecznych i imprezach plenerowych ustawiają się zawsze ogromne kolejki. Polacy pokochali smażone na głębokim oleju drożdżowe placki z dodatkami. Nie musisz jednak czekać do urlopu, aby przypomni...
Co łączy śledzia pod pierzynką z lodami i tatarem wołowym? Co wspólnego mają twórcy kulinarni z cenioną na całym świecie tatuatorką? Jak wygląda ziemniak "Milion Dolarów"? Czy śmietana Łaciata wymiata? Na te i inne pytania znajdzi...
Nie tylko łasuchy uwielbiają bitą śmietanę. Jednak ten smakołyk nie zawsze wychodzi tak, jak powinien. Dlaczego śmietana nie chce się ubić? To wyjaśniamy w naszym artykule. Podpowiadamy, jak najlepiej zrobić bitą śmietanę.
Źle ubita śmietana może zaprzepaścić cały trud włożony w przygotowanie ciasta czy innego deseru. Warto przyłożyć się do tej czynności, gdyż wystarczy jeden fałszywy ruch, by zamiast puchu otrzymać masło. Zobacz, co zrobić, żeby bita śmietana była szt...
Dino kusi atrakcyjnymi cenami podstawowych produktów. Olej, mleko i śmietana powinny znaleźć się w każdej kuchni. Teraz kupimy je za przysłowiowe groszy w tej sieci supermarketów.
Jeśli nie potrafisz odmówić sobie kawałka szarlotki, to poznaj ten przepis. Gwarantuje on pyszny smak, któremu nikt się nie oprze. Szarlotka alpejska to prawdziwe niebo w gębie. Warto się o tym przekonać.
Śledź po cygańsku to mniej znany, ale tradycyjny sposób na przyrządzenie tej ryby. Są pikantne, a rybno-słony smak przełamany jest umami pochodzącym z pomidorów. Choć smakują nietypowo, składają się z łatwo dostępnych składników.
Zabielanie zupy to niby prosta sprawa – łyżka śmietany i gotowe? Nie do końca. Wystarczy chwila nieuwagi, a śmietana się zwarzy, zostawiając w garnku nieapetyczne grudki i zepsuty smak. A przecież zabielona zupa powinna być kremowa, aksamitna i delik...
Wszyscy mówią o tej nieudanej transakcji. Mieszkanka Suwalszczyzny skusiła się na 50 kg leśnych jagód, zamówiła też maliny i nabiał. Z wielkich zakupów wyszły nici, bo kiedy tylko internetowy sprzedawca dostał (niemałe) pieniądze, gdzieś wsiąkł. Poli...