Jeśli wydaje ci się, że przygotowanie wołowiny po burgundzku należy zostawić specjalistom, to masz rację - tylko tak ci się wydaje. Potrawą tą możesz uraczyć gości w swoim domu, a dzięki przepisowi Pascala Brodnickiego nie mogłoby to być łatwiejsze.
Sezonowe warzywa w lekkim sosie wspaniale doprawione ziołami. Czy może być lepsze danie na upalne dni? Dla Francuzów, zwłaszcza tych z Prowansji, na pewno nie. Ratatouille to ich ulubiona potrawa jednogarnkowa z pomidorów, cukinii, papryki i bakłażan...
Ozór wołowy, choć w przeszłości popularny w Polsce, dziś wywołuje mieszane uczucia. Starsze pokolenia dobrze pamiętają jego delikatną konsystencję i wyrazisty smak, podczas gdy młodsi często reagują na niego z niechęcią wymieszaną czasem z lekką odra...
Chociaż przed laty kuchnia naszych dziadków bardzo przypominała tę współczesną, to są dania, które dziś budzą w wielu osobach zdumienie. Gdy kalendarz z odrywanymi kartkami wiszący na kuchennej szafce znów wskazywał piątek, dziadkowi aż zacierali ręc...
Kojarzą się przede wszystkim z kuchnią francuską, są nawet jednym z jej symboli. Znaleźć je można nie tylko nad Sekwaną, bo od wielu lat były jednym z regionalnych przysmaków w Polsce, chociaż mało osób o tym wie.
Po wykryciu ogniska ptasiej grypy na fermie niosek w Wielkopolsce i konieczności likwidacji aż 1,4 miliona kur, rynek polskich jaj znalazł się w sytuacji kryzysowej. Jak alarmują eksperci, może się to odbić boleśnie na konsumentach.
Lato to czas, kiedy wielu z nas zapomina o zdrowym odżywianiu. Na plaży chętnie sięgamy po tłuste i słone przekąski, zwłaszcza że sprzedawcy na każdym kroku zachęcają nas do ich kupowania. Niestety, taka dwutygodniowa dieta to prosta droga do poważny...
Makaronowe wstążki oblepione aksamitnym sosem znikają z talerzy maluchów szybciej niż nuggetsy z ketchupem. Trudno powiedzieć, co konkretnie przyciąga ich uwagę: być może to kolor sosu, a być może jego smak. Tak czy siak, zajadają się nim, aż uszy im...
Na pierwszy rzut oka wyglądają jak prażynki i podobnie też je się podaje. To świetna przekąska do mniej lub bardziej alkoholowych napojów, chociaż w Polsce wydaje się być kontrowersyjnym przysmakiem, to nie brakuje osób, które przepadają za mięsnymi...
Dzieciaki uwielbiają słodycze. Okazuje się, że mogą być często niebezpieczne dla ich zdrowia. I nie chodzi tylko o próchnicę, albo wątpliwą jakość tych produktów. Niektóre z nich mogą być przyczyną zadławienia, a rodzice nie mają o tym pojęcia!
Małdrzyki to słodka perełka polskiej kuchni. Niepozorne placuszki świetnie sprawdzą się na słodkie śniadanie lub pyszny podwieczorek. W Krakowie zajadają się nimi od pokoleń i najwyższa pora, by małdrzyki poznała cała Polska.