Marzysz o soczystej, słodkiej kukurydzy prosto z grilla, ale nie masz możliwości rozpalenia ogniska? Mamy dla ciebie doskonałą alternatywę! Dzięki kilku prostym trikom, możesz cieszyć się smakiem grillowanej kukurydzy w zaciszu własnego domu, przez cały rok. Zapomnij o długim oczekiwaniu na rozgrzan...
Rzepak korzystał z osłabienia euro, drożejącej ropy i odbicia w notowaniach soi Na zamknięciu piątkowej sesji (10.01.2025) kontrakty terminowe na unijny rzepak z dostawą na luty 2025 wzrosły o 9,25 euro/t do 542,5 euro/t. Termin przypadający na sierp...
Czy jest szansa na regenerację kukurydzy po majowych przymrozkach? Rolnicy mówią, że roślina "chce żyć!" I choć na wielu polach w całym kraju sytuacja nie wygląda najlepiej, to jest jednak nadzieja, że kukurydza się podniesie. Ale...potrzebne jest je...
Wiosenne przymrozki przypadające na zimną Zośkę i trzech ogrodników zawsze są krytycznym okresem w sadownictwie, w uprawie kukurydzy i buraków cukrowych. Już dawno nie mieliśmy w Polsce sezonów z masowymi przesiewami roślin jarych po wiosennych przym...
Ewa Chodakowska opublikowała wpis, w którym radziła, jakich produktów nie kłaść na ruszt grilla. Internauci ruszyli do komentowania. Widać, że są podzieleni.
Rozpalanie grilla może być proste i szybkie, pod warunkiem że używasz odpowiednich produktów. Podpałka do grilla w żelu to jedno z najwygodniejszych rozwiązań, które pozwala szybko i skutecznie rozpalić węgiel lub brykiet. Jednak nie każda podpałka j...
Nacinać kiełbasę przed wrzuceniem na grilla czy nie? Ten dylemat powraca niczym bumerang. W związku z tym, że sezon grillowy właśnie oficjalnie się rozpoczyna, warto skupić się na pewnych kulinarnych tradycjach i mitach. Największy problem polega jed...
Kukurydza cukrowa to przysmak znany z nadmorskich plaż i zabawnych rymowanek. Zajadamy się nią, serwując ją z masłem lub solą, czy dorzucając ziarna z puszki do sałatki. Mało kto jednak zastanawia się, co skrywają niewielkie ziarna cukrowej kukurydzy...
Rosół kojarzy się głównie z polską kuchnią, ale na całym świecie można znaleźć jego różne warianty. W Meksyku tradycyjny bulion wygląda zupełnie inaczej – jest pełen warzyw, przypraw i aromatycznych dodatków, które nadają mu wyjątkowego smaku. Caldo...
Areał uprawy kukurydzy na kiszonkę jest stabilny, bo stabilna jest w Polsce produkcja mleka i pogłowie bydła. Przy wyborze mieszańców kiszonkowych rolnicy zawsze na pierwszym miejscu stawiają plon i strawność. To oczywiste, ale też wybór powinniśmy z...
Szkody związane z przymrozkami rolnicy odczuli w całym kraju. Największe dotyczą północnych regionów. Część plantacji zostało zlikwidowanych i została posiana kukurydza. Przyglądamy się jednej z takich plantacji.