Gruszki, te słodkie i soczyste owoce, są nie tylko pyszne, ale także pełne cennych składników odżywczych, które wspierają nasze zdrowie na wiele sposobów. Poznaj historię, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne tych owoców oraz odkryj inspirujące sposoby na włączenie ich do diety, aby cieszyć się sm...
Organizacja Environmental Working Group (EWG) co jakiś czas publikuje listę owoców i warzyw najbardziej zanieczyszczonych pestycydami, znaną jako "Parszywa Dwunastka". To zestawienie wywołuje wiele emocji, gdyż zawiera produkty powszechnie...
Ziemniaki to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadów, przez wiele osób błędnie traktowany w kategorii tych nudnych. Nacinane ziemniaki z pomidorami, cebulą i cukinią szybko wskakują na pierwszy plan i kradną serca nie tylko miłośnikom pyr.
Dla niektórych to już znak, że kończy się lato. Na straganach pojawiają się warzywa z rodziny dyniowatych. Jednym z nich są patisony, których często nie doceniamy. Uważasz, że mają tylko walory ozdobne? To nieprawda. Do patisonów warto się przekonać....
Przetwory to doskonała forma na zachowanie smaku zebranych latem sezonowych warzyw. Każda gospodyni przyrządza tradycyjne kiszonki na zimę z ogórków i kapusty. Okazuje się także, że kiszone przetwory można przygotować jeszcze z innego warzywa. Czytaj...
O tym, że ogórki kiszone są pyszne i zdrowe, nikogo nie trzeba przekonywać. To z pewnością najczęściej przygotowywane przetwory. Nawet jeśli robimy je od lat, wciąż poszukujemy metody, by były najlepsze. Wtedy warto sprawdzić, jak sobie z tym radziły...
Wśród polskich grzybów królują borowiki szlachetne, sosnowe i usiatkowane. Ich smaczny miąższ i aromat sprawiają, że są chętnie zbierane przez grzybiarzy. Jednak w lasach kryje się jeszcze jeden rodzaj borowika, który często jest niesłusznie pomijany...
W trosce o zdrowe odżywianie zaleca się jedzenie ryb, które mają cenne wartości odżywcze, są bogate w dobrze przyswajalne białko i kwasy tłuszczowe omega-3. Nie wolno zapominać jednak o niebezpiecznych dla zdrowia toksycznych substancjach, znajdujący...
Tegoroczny sezon grzybowy jest wyjątkowo udany – internet aż kipi od triumfalnych zdjęć prezentujących kosze z prawdziwkami, podgrzybkami czy rydzami. Tymczasem w lasach pozostają nie budzące zainteresowania zbieraczy grzyby, które okazują się nie ty...
Właśnie teraz cieszymy się największym wyborem świeżych owoców. Na straganie można dostać oczopląsu; wszystkie kuszą, wszystkie apetyczne i kolorowe. Tylko czy można jeść je bezkarnie nawet gdy dbamy o linię? Czy to prawda, że najlepiej jeść je tylko...