Zapiekanka to danie, które ratuje sytuacje, gdy czasu na przygotowanie obiadu czy ciepłej kolacji jest bardzo mało. Ta, na którą przepis przywiozłam z Sycylii, ma jeszcze tą zaletę, że można ją podać także na spotkaniu ze znajomymi czy z rodziną. Połączenie cukinii z serami jest naprawdę wykwintne.
Na pierwszy rzut oka wyglądają jak prażynki i podobnie też je się podaje. To świetna przekąska do mniej lub bardziej alkoholowych napojów, chociaż w Polsce wydaje się być kontrowersyjnym przysmakiem, to nie brakuje osób, które przepadają za mięsnymi...
Wulkan Etna obudził się. Jeden z najbardziej aktywnych wulkanów w Europie, zaprezentował spektakularne widowisko po wzmożonej aktywności wulkanicznej. Erupcję słynnego wulkanu na Sycylii można było zobaczyć z krateru Voragine. Niesamowite nagrania z...
39 stopni Celsjusza pokazały w ostatni weekend termometry w Rzymie. Jak relacjonuje dziennikarka Gazeta.pl Agata Kalińska, w nocy temperatura spada niewiele poniżej 30 st. C, więc miasto nie ma szansy, by się schłodzić. Upał jest w środkach komunikac...
Znamy wyniki wielkiej kontroli słodyczy, które można kupić w polskich sklepach. Inspektorzy pokazują całą listę grzechów producentów — klienci mogą się nieźle zdenerwować. Kombinowała co trzecia firma.
Główny Inspektorat Sanitarny znowu w akcji. Tym razem kontrolerzy sanepidu wykryli nieprawidłowość w płatkach owsianych. Ten produkt spożywczy skrywał w sobie składnik, którego — według opisu na opakowaniu — miało tam nie być. Producent rozpoczął wyc...
Będąc nad morzem, nie da się nie zjeść ryby. Chociaż najpopularniejsze są filety w panierce z frytkami, to znaleźć można również inne perełki. Jedną z nich są pyszne kotlety z dorsza. W towarzystwie ugotowanych ziemniaków idealnie sprawdzą się na obi...
Dzieciaki uwielbiają słodycze. Okazuje się, że mogą być często niebezpieczne dla ich zdrowia. I nie chodzi tylko o próchnicę, albo wątpliwą jakość tych produktów. Niektóre z nich mogą być przyczyną zadławienia, a rodzice nie mają o tym pojęcia!
Małdrzyki to słodka perełka polskiej kuchni. Niepozorne placuszki świetnie sprawdzą się na słodkie śniadanie lub pyszny podwieczorek. W Krakowie zajadają się nimi od pokoleń i najwyższa pora, by małdrzyki poznała cała Polska.
Sezonowe warzywa w lekkim sosie wspaniale doprawione ziołami. Czy może być lepsze danie na upalne dni? Dla Francuzów, zwłaszcza tych z Prowansji, na pewno nie. Ratatouille to ich ulubiona potrawa jednogarnkowa z pomidorów, cukinii, papryki i bakłażan...