W województwie świętokrzyskim leży uzdrowiskowa wieś, która nie jest oblegana przez turystów, ale cieszy się wierną grupą kuracjuszy. Znajdziemy tu sanatoria z tradycją, zabiegi na najwyższym poziomie i wodę, którą specjaliści uznają za najmocniejszą w kraju. Solec-Zdrój leczy nieprzerwanie od ponad...
Azot, fosfor i potas uważane są za najważniejsze składniki w odżywianiu roślin. Jednak od pewnego czasu siarka, uznawana jest za ten ważny czwarty element w nawożeniu. Jaka jest jej rola i w jakich nawozach ją znajdziemy?
Siarka, choć należy do makroelementów, a więc ważnych składników pokarmowych, potrzebnych roślin w stosunkowo dużych ilościach, wciąż bywa traktowana w nawożeniu po macoszemu. Tymczasem, oprócz roli, jaką sama pełni w roślinach, ma też wpływ na gospo...
Ciasto kokosowe to jednoporcjowy deser, który łączy prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Ma przyjemnie wilgotną konsystencję, intensywnie kokosowy aromat i świetnie zaspokaja ochotę na coś słodkiego. Możesz je przygotować w piekarniku lub w m...
Nie każde ciasto czekoladowe wychodzi idealnie – czasem jest za suche, czasem zbyt ciężkie albo błyskawicznie traci świeżość. Ale ten przepis to prawdziwy wyjątek. Ciasto jest wilgotne, miękkie i puszyste nawet kilka dni po upieczeniu, a do tego ma i...
Ciasto ze śliwkami od Ewy Wachowicz jest prostą wariacją na temat klasycznego przepisu. W jednej misce wymieszasz wszystkie składniki na puszysty placek. Zaskoczeniem są wiórki kokosowe, które nie tylko dodają przyjemnego orzechowego aromatu, ale spe...
Jeśli lubicie słodycze, ale takie "nie za słodkie", dbacie o zdrowie i pilnujecie, by w waszej diecie nie było za dużo cukru, przepis na ciasto marchewkowo-owsiane spodoba ci się na pewno. Ciasto robi się bez mąki - zamiast niej korzystamy ze zdrowyc...
Ciasto marchewkowe to jeden z tych wypieków, które nigdy się nie nudzą. Delikatne, wilgotne i pełne aromatu korzennych przypraw – pasuje zarówno do popołudniowej kawy, jak i na rodzinne spotkania. W tej wersji ma jednak coś wyjątkowego – dodatek musu...
Kiedy potrzebuję szybkiej słodkości, sięgam po francuską klasykę. Piekę delikatne, muszelkowe magdalenki. Są wilgotne, puszyste i cudownie pachną cytrusami. Wystarczą 3 jajka i trochę masła, by poczuć się jak w paryskiej kawiarni. Idealne do herbaty.
W laboratoriach w Wako pod Tokio zespół badaczy z Uniwersytetu Tokijskiego i ośrodka RIKEN Centre for Emergent Matter Science zaprezentował tworzywo, które w słonej wodzie rozkłada się w ciągu zaledwie kilku godzin. Nie pozostawia też po sobie ani mi...
Zakwit sinic pojawił się u wybrzeży Szwecji i może powodować wysypki, wymioty, a nawet zatrucia. SMHI apeluje o unikanie kąpieli w mętnej wodzie. The post Uwaga na sinice w Bałtyku. Eksperci ostrzegają przed kąpielą w mętnej wodzie appeared first on...