Czy owoce tuczą i powodują cukrzycę? To pytanie zadaje sobie wiele osób, które chcą zdrowo się odżywiać. Niestety, w sieci krąży wiele nieprawdziwych informacji na ten temat. Czas rozwiać wątpliwości i odkryć, dlaczego owoce są kluczowe dla naszego zdrowia.
Właśnie teraz cieszymy się największym wyborem świeżych owoców. Na straganie można dostać oczopląsu; wszystkie kuszą, wszystkie apetyczne i kolorowe. Tylko czy można jeść je bezkarnie nawet gdy dbamy o linię? Czy to prawda, że najlepiej jeść je tylko...
Dr Bartek Kulczyński udowadnia, że oczyszczanie organizmu można przeprowadzić, spożywając produkty, które większość z nas ma w zasięgu ręki. Jak wyjaśnia, nie ma potrzeby stosowania drogich preparatów, których skuteczność, w jego opinii, stoi pod zna...
Brzoskwinie, kojarzone głównie ze słodkimi deserami, mogą zaskoczyć nas zupełnie nowym obliczem. Marynowane w occie, nabierają wyjątkowego charakteru, łącząc słodycz z kwaskowatością. To idealny dodatek do wielu dań, zarówno tych wytrawnych, jak i sł...
Lubisz placki ziemniaczane? Jeśli tak, to na pewno ucieszy cię wieść o tym, że jeden dodatek sprawi, że będą jeszcze smaczniejsze i o wiele zdrowsze od oryginału. To trik, który powinna znać każda osoba ceniąca sobie wpływ jedzenia na ludzki organizm...
Szukasz pomysłu na smaczne i pożywne śniadanie, ale nie próbujesz nawet się oszukać, że codziennie rano będziesz miał czas na jego długie przygotowanie? Doskonale znam ten ból, ale jest na to pewne rozwiązanie. Domowa granola prawdopodobnie będzie dl...
Banany coś nie mają szczęścia do ludzi. Stały się wręcz symbolem marnowania jedzenia. Tymczasem te, których najczęściej się pozbywamy, należą do najzdrowszych.
Jajka dla wielu są niezastąpionym składnikiem każdego śniadania. Jednak mało kto umie rozpoznać i kupić najzdrowsze jajka. Dlatego czytaj dalej, a dowiesz się, jakie wybrać, aby zawierały cenne składniki odżywcze i były przeznaczone tym smaczne.
- W upały organizm traci wiele elektrolitów i minerałów, aby temu zapobiec, warto sięgnąć po arbuzy, melony, a także po chłodniki na bazie jogurtów naturalnych czy kefirów - radzi dietetyczka kliniczna Martyna Puc ze Szpitala Miejskiego nr 4 w Gliwic...
Produkty mleczne doczekały się nieprzychylnej prasy, a na sklepowych półkach coraz częściej i w coraz większym natężeniu pojawiają się ich wegańskie zamienniki. Z drugiej jednak strony rola nabiału w diecie jest niezwykle istotna, tak więc powody dla...
Napoje typu "zero" stały się w świadomości społecznej zdrową alternatywą dla znanych nam od dziesięcioleci gazowanych trunków pełnych cukru. Wiele osób twierdzi jednak, że są one tak naprawdę jeszcze gorsze w swej naturze. Skąd takie zdanie? I czy ma...