18 krów pognało w popłochu na oślep przez górskie pastwisko i spadło w przepaść w niemieckich Alpach. 15 sztuk zginęło od razu. Hodowcy uważają, że to wina wojskowych śmigłowców, które zbyt nisko przelatują nad halami, bo trwają wojskowe manewry.
Komfortowa dla krów i wyposażona w najnowocześniejsze technologie obora to marzenie niemal każdego hodowcy bydła mlecznego. Natalii i Łukaszowi Rykowskim z Białowieżyna takowe udało się zrealizować.
Żywienie w tygodniach poprzedzających wycielenie ma kluczowe znaczenie dla optymalnego rozpoczęcia laktacji. Praktycy i doradcy informują, w jaki sposób można to osiągnąć za pomocą dawki TMR przygotowanej na zapas.
Holenderska muzyk gra dla wyjątkowej publiczności: krów. I nie tylko dla nich. Rolnicy od dawna wiedzą, że w ten sposób zwierzęta produkują więcej mleka.
Naukowcy odkryli, że niektóre bakterie obecne u krów i kóz, wytwarzają naturalne cząsteczki, które osłabiają groźne, antybiotykooporne szczepy gronkowców. W badaniach na myszach pojedyncza dawka tej substancji działała tak skutecznie jak antybiotyk.
Kiszonki to podstawa żywienia bydła mlecznego, dlatego też monitorowanie ich jakości to konieczność. Jednym z parametrów dobrej jakości kiszonki jest jej temperatura.