Dla wielu miłośników lasów nie ma piękniejszego momentu niż ten, gdy poranna mgła snuje się między drzewami, w dłoni koszyk, a między mchem pojawiają się pierwsze brązowe kapelusze. I wszystko wskazuje na to, że w tym roku sezon grzybowy będzie wyjątkowo obfity. Jak rozpoznać, że nadszedł już czas n...
Do sprzedaży trafiło limitowane, kolekcjonerskie wydanie trylogii Mrocznego Rycerza w reżyserii Christophera Nolana, które z całą pewnością stanie się obiektem pożądania wielu fanów postaci Batmana. Steelbook w jakości 4K już robi w sieci furorę. W l...
Niektórzy w lesie wypatrują tylko borowików i podgrzybków, omijając inne skarby. Wśród runa czai się jednak smaczny i niedoceniany gatunek, który do jedzenia nadaje się nawet na surowo.
Ten grzyb, chociaż nie grzeszy urodą, na patelni zamienia się w prawdziwy rarytas. Delikatna struktura siedzunia sosnowego, zwanego też kozią brodą lub baraniochą, świetnie imituje włókna mięsa. W panierce z powodzeniem zastąpi schabowego.
Dziś około godz. 9 w Wodynie w pow. siedleckim w lesie na odcinku kilkudziesięciu metrów, około 1 km od zabudowań, grzybiarze ujawnili części obiektu przypominającego drona. Policjanci zabezpieczyli elementy oraz miejsce ich odnalezienia - informuje...
Grzyby w zależności od gatunku różnią się swoim smakiem, a także preferencjami co do warunków. Nie inaczej jest w przypadku podgrzybka brunatnego, który jest jednym z popularniejszych grzybów w polskich lasach. Dowiedz się więcej na jego temat, a z p...
Okres, w którym wiele osób wybiera się do lasu na grzybobranie, trwa w najlepsze. Polacy tłumnie ruszają na poszukiwania borowików, podgrzybków, kurek czy rydzów. Okazuje się, że grzybiarze mogą natknąć się również na maślaki pstre. To smaczne grzyby...
W polskich lasach trwa wyjątkowo obfity wysyp czubajki kani. Po ostatnich opadach grzybiarze z wielu regionów donoszą o pełnych koszach dorodnych okazów.
Choć wielu osobom wydaje się, że sezon na grzyby kończy się wraz z ostatnimi dniami jesieni, w polskich lasach zimą wciąż można znaleźć kilka wartościowych, jadalnych gatunków. Mimo mrozów i śniegu takie grzyby jak płomiennica zimowa, boczniak ostryg...