Gwara uczniowska jest językiem pełnym pomysłowości. Obecnie w szkołach posługuje się głównie internetowym slangiem i zapożyczeniami z angielskiego oraz popkultury. Porównanie obecnej gwary uczniowskiej i tej, która królowała w latach 90. XX wieku, znakomicie obrazuje zmieniającą się społeczność, men...
Przez całe wakacje przestrzeń przyszłej siedziby Teatru i Biblioteki Kraków była miejscem spotkań krakowian. Warsztaty, spektakle i działania twórcze miały na celu rozwijanie wrażliwości artystycznej i budowanie integracji lokalnej społeczności. Osta...
Remaster kultowego Little Fightera 2 pokazuje, że nostalgia to potężna siła – nawet jeśli nie wszystko działa perfekcyjnie.Informacja Jednym pozwala poczuć się młodszymi o 20 lat, innych nie cieszy tak jak kiedyś. Mimo to remaster kultowego Little Fi...
W niektórych rejonach Polski w pole wyruszyły już kombajny, gdzie indziej nawet się o tym jeszcze nie myśli. Ale nie zawsze przecież rolnicy używali wielkich John Deere’ów, Claasów czy New Hollandów.
Na rynek trafiło dziś Gears of War: Reloaded. Pierwsze recenzje wskazują, że The Coalition dostarczyło solidny produkt, który z jednej strony zachowuje ducha oryginału, a z drugiej potrafi zachwycić współczesną oprawą.Informacja Kultowa strzelanka po...
Moda na "tureckie zęby" trwa w najlepsze. Metamorfozę uzębienia fundują sobie nie tylko gwiazdy, ale i "zwykli śmiertelnicy". Wycieczkę do Turcji zaryzykował również pewien młody mężczyzna, który pochwalił się efektami na TikToku.
Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Zanim jednak wybierzemy się do lasu na zbiory, najpierw przypomnijmy sobie różnicę pomiędzy jadalnymi i trującymi gatunkami. Niektóre okazy mogą być do siebie bliźniaczo podobne. Na przykład jeden z najniebezpiecznie...
Złote plaże, turkusowe morze i luksusowe kurorty. Taki obraz Cypru znają turyści. Jest jednak miejsce, które opowiada zupełnie inną historię. Famagusta w Cyprze Północnym (nieuznawanej przez świat tureckiej części wyspy) jest uśpionym świadkiem tragi...
Zapomniane przepisy sprzed lat potrafią zaskoczyć nawet największych miłośników kuchni. W starych książkach kulinarnych kryją się receptury, które dziś mogą wywołać zdziwienie, a kiedyś były zwyczajnym daniem na polskich stołach.