wMeritum.pl W niedzielę wczesnym popołudniem wybuchł pożar w zakładach chemicznych w Sochaczewie. Na razie nie wiadomo, co spowodowało zaprószenie ognia. Służby na bieżąco badają skład unoszących się dymów. Pożar wybuchł w niedzielę ok. godziny 14 w zakładzie chemicznym przy ul. Kusocińskiego w Soch...
W nocy z 10 na 11 grudnia w Nowogrodzie Wielkim miał miejsce atak dronów, który spowodował pożar w rejonie zakładów chemicznych. Lokalne władze i mieszkańcy potwierdzili serię eksplozji w mieście, a gubernator regionu Aleksandr Dronow poinformował o...
Dziecko witalne to nie jest dziecko, które doświadcza tylko przyjemnych emocji. Potrzebuje doświadczania także tych trudnych. I to samodzielnie. Bez wyręczania przez dorosłych. Rozwija wtedy odporność psychiczną, która jest niezbędna do zachowania wi...
Zakłady przerobu gazu Gazpromu na Uralu ponownie stanęły w płomieniach. To drugi w ciągu doby pożar jak wybuchł po ataku ukraińskich dronów, w tym największym na świecie kompleksie gazowo-chemicznym.
Dwie osoby spadły z wysokości w Zakładach Chemicznych Police.53-letni mężczyzna zmarł mimo reanimacji. Drugi, 20-latek z obrażeniami, trafił do szpitala w Szczecinie. Policja i prokuratura wyjaśniają okoliczności wypadku. Więcej informacji wkrótce. E...
Dramatyczne doniesienia z Polic (woj. zachodniopomorskie). Na terenie tamtejszych zakładów chemicznych Grupy Azoty doszło do tragicznego wypadku, wskutek którego życie stracił 53-letni mężczyzna, a 20-latek trafił do szpitala. Mężczyźni, którzy wykon...
Czy można żyć bez przełyku? Chirurdzy z Wrocławia pokazują, że tak – pod warunkiem, że zastąpi go odpowiednio dobrany fragment jelita. Artykuł Rekonstrukcja przełyku z jelita – szansa dla pacjentów po oparzeniach chemicznych pochodzi z serwisu...
Chemia doświadcza właśnie czegoś wyjątkowego. Po latach teoretycznych rozważań i komputerowych symulacji badacze wreszcie ujrzeli to, co dotąd pozostawało w sferze domysłów — rzeczywisty ruch pojedynczego elektronu podczas reakcji chemicznej. To osią...
Nową metodę badania reakcji chemicznych, która może odmienić sposób pracy w laboratoriach na całym świecie, opracował międzynarodowy zespół badaczy, w którym znalazło się kilku Polaków. Wyniki swoich prac naukowcy opublikowali w czasopiśmie „Nature”.
Zastanawiasz się, jak w naturalny sposób podkręcić smak klasycznego, niedzielnego rosołu? Z pomocą przychodzi dodatek od wieków wykorzystywany w innych kuchniach świata. Niektórzy kojarzą ją z serów korycińskich. Ma wyjątkowy, delikatnie orzechowy sm...