Naukowcy odkryli, że barwnik z czerwonej cebuli może znacząco poprawić ochronę ogniw słonecznych przed promieniowaniem UV. To odkrycie może uczynić energię słoneczną bardziej zrównoważoną.
Prezydent Karol Nawrocki zawetował ustawę o deregulacji w zakresie energetyki. Zawetowane przepisy pozwalały bez zezwolenia stawiać niektóre instalacje OZE i fotowoltaikę.
Branża fotowoltaiczna znów przyspiesza. Tym razem za sprawą technologii, która może realnie zmienić ekonomię całego sektora. Nie chodzi o drobne ulepszenia, ale o fundamentalną zmianę w podejściu do pozyskiwania energii ze słońca. W ciągu najbliższyc...
Coraz więcej ludzi zastanawia się nad inwestycją w fotowoltaikę, jednak podczas wyboru instalacji pojawia się kluczowe pytanie: umieścić panele na dachu czy na ziemi? Każda z tych opcji ma swoje zalety i wady, dlatego warto spojrzeć na temat szerzej...
Panele fotowoltaiczne zazwyczaj utożsamia się z systemami umieszczanymi na dachach domów. Niemniej jednak, równie efektywną, a czasami nawet bardziej efektywną opcją może być instalacja paneli na ziemi. Jakie zalety ma takie podejście? Czy panele zam...
Szwajcarscy naukowcy dokonują ważnego odkrycia w badaniach nad sztuczną fotosyntezą. Nowa, unikalna cząsteczka potrafi magazynować energię słoneczną w sposób, jakiego wcześniej nie znaliśmy. Jak to wpłynie na przyszłość energetyki?
Pomimo rządowych dotacji, rynek prosumenckich instalacji fotowoltaicznych znalazł się w kryzysie. Instalacji przybywa, ale tempo wzrostu jest blisko 40 proc. niższe, od tego notowanego jeszcze w roku 2024.
Mizeria to znana surówka, w której główną rolę gra ogórek. Pasuje w zasadzie do każdego dania. Kotlety schabowe i mielone, udka z kurczaka smakują dużo lepiej w towarzystwie chrupiącej i aromatycznej mizerii. Moja znajoma, która pracuje w barze mlecz...
W studiu Olsztyn.com.pl był dr Arkadiusz Koperkiewicz – archeolog z Uniwersytetu Gdańskiego i mieszkaniec regionu warmińsko-mazurskiego. Koperkiewicz spędził ostatnią dekadę w Barczewku, kierując projektem badawczym Narodowego Centrum Nauki pt....
Cukinia to warzywo kameleon, ponieważ doskonale chłonie smak i aromat dodatków. Możesz z nią przygotować całą gamę różnych potraw, które nie wymagają długich godzin gotowania. Dodaj do cebuli i podsmaż na patelni, a cała rodzina będzie zajadać ze sma...