W Polsce żyje drapieżnik tak mały, że niektórzy biorą go za owada. Ma zaledwie kilka centymetrów długości, wydłużony pyszczek i niezwykły styl życia. Nie zapada w sen zimowy, w ciągu dnia zjada więcej, niż sam waży, a jeśli nie znajdzie pożywienia przez kilka godzin - umiera z głodu. Co więcej, potr...
Gdy PKP opublikowało zdjęcia tego dworca w mediach społecznościowych, śmiechom nie było końca. Mimo dużego nakładu i nowoczesnego projektu, internautom nie spodobał się rezultat. Szybko okrzyknęli stację na Kaszubach "nieśmiesznym żartem" i skrytykow...
Teleskop Jamesa Webba uchwycił coś, czego nie dostrzegł nawet Voyager 2. NASA poinformowała o odkryciu najmniejszego dotąd nowego księżyca Urana, który ma zaledwie 10 km średnicy i stał się 29. satelitą planety.
Mibot zmienia zasady W Japonii, gdzie codzienność wyznaczają wąskie ulice i ciasne przestrzenie parkingowe, samochody od zawsze były mniejsze niż w Europie czy Stanach Zjednoczonych. Teraz na rynek wkracza pojazd, który redefiniuje pojęcie kompaktowo...
Aktualnie w Polsce stoi ponad 500 fotoradarów i każdy z nich rejestruje wyłącznie kierowców łamiących przepisy ograniczenia prędkości. Wkrótce jednak może się to zmienić. Niedawno opublikowano petycję w sprawie wprowadzenia specjalnych urządzeń akust...
W niedzielę wieczorem Główny Inspektor Sanitarny oraz Krajowy Konsultant ds. chorób zakaźnych wydali wspólny, oficjalny komunikat w sprawie podejrzenia cholery w Polsce. Dotyczy on pacjentki z województwa zachodniopomorskiego, u której wykryto przeci...
W czerwcu 2025 roku pensje Polaków wzrosły średnio o 9 proc. - wynika z najnowszych danych Głównego Urzędu Statystycznego. - Podbicie wynagrodzeń to zasługa górnictwa, wytwarzania i dystrybucji mediów, transportu. Reszta powoli opada - studzą emocje...
U pacjentki ze Stargardu wykryto bakterię cholery. Trwa dochodzenie epidemiologiczne. - Sprawdza się, co pacjentka miała w lodówce, co spożywała, skąd pochodziły jej zakupy - wyjaśniała w TOK FM prof. Joanna Zajkowska. Ekspertka wskazała też, o czym...
Rynek gastronomiczny tylko w pierwszym półroczu urósł o blisko 2 tys. placówek, a ich liczba po raz pierwszy przekroczyła 100 tys. Wciąż mocno rośnie segment food-trucków, ale klasycznych restauracji też przybywa.