Szukając sposobu na urozmaicenie porannej kawy i jednocześnie zadbanie o zdrowie serca, warto zwrócić uwagę na jeden, prosty składnik – tahini. Ta pasta sezamowa, choć popularna w wielu kuchniach świata, wciąż pozostaje tajemnicą dla wielu Polaków. A szkoda, bo jej dodatek do kawy to prawdziwe odkry...
Fasola pojawia się w wielu daniach, ale w wersji po bretońsku świeci niczym gwiazda. Ta uwielbiana potrawa ma jeden szkopuł - może wywoływać wstydliwe dolegliwości. Czy zatem nie da się cieszyć smakiem gęstej fasoli po bretońsku bez uporczywych wzdęć...
Marzy ci się hummus, zupa krem, a może smalec z białej fasoli? O takich rarytasach warto pomyśleć dzień wcześniej. Niestety, większość strączków trzeba moczyć przez wiele godzin, aby stały się miękkie i nie powodowały dolegliwości ze strony układu po...
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Codziennie miliony ludzi ją pije o poranku, ponieważ wierzą, że to doda im energii i siły na resztę dnia. Powstaje coraz więcej jej wersji i to już nie tylko napój z cukrem i mlekiem lub bez. Co...
Kawa, czy to czarna, z dodatkiem cukru, mleka czy śmietanki, jest ulubionym napojem wielu osób. Najczęściej sięgamy po jej klasyczną wersję, ale szczególnie interesujące są połączenia czarnego naparu z przyprawami korzennymi. Wśród nich na...
Kawa z pastą pistacjową to modne połączenie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale i właściwościami odżywczymi. Dzięki zdrowym tłuszczom, witaminom i minerałom z pistacji, taki napój może wspierać koncentrację, serce i stabilny poziom cukru we krwi....
Kawa od dawna przestała być postrzegana jako niezdrowy nawyk. W swojej podstawowej, czarnej formie — a nawet z niewielką ilością mleka — oferuje szereg korzyści zdrowotnych, takich jak wspieranie metabolizmu, dostarczanie antyoksydantów czy poprawa f...
Grecy posypują nim swoją ulubioną sałatkę, Włosi dodają do pizzy i makaronów. Sprawdza się też w kuchni polskiej, zwłaszcza do zup, sosów czy ryb. Chodzi oczywiście o oregano, które świetnie podkręca smak wielu potraw, ale ma też niezwykłe walory dla...
Pasztet z cukinii smakuje na ciepło i na zimno. Ten pyszny domowy wyrób zachwyca dzięki pewnemu składnikowi. Tajemnicą smaku pasztetu z cukinii jest przyprawa, którą dodaję do tego warzywnego smakołyku.
W dzisiejszych czasach ludzie coraz częściej zwracają uwagę na zdrową dietę i poszukują naturalnych sposobów na zadbanie o zdrowie. Zazwyczaj nieodłącznym elementem takiego odżywiania są owsianki. Ale ostatnio często mówi się o całkiem innym wykorzys...
Pomiędzy lipcem 2021 roku a lutym 2023 roku 12 centrów mammograficznych w Niemczech brało udział w programie, w którym badania mammograficzne były wspomagane przez system sztucznej inteligencji. Radiolodzy sami decydowali, kiedy wykorzystać AI, a kie...